Život rudara: Razmišljamo svi kada krenemo od kuće hoćemo li se vratiti živi

Vijesti 20. dec 202221:35 0 komentara

Njihova lica nerijetko su crna, ne od uglja, nego od razočarenja kako se sistem odnosi prema njima i u kakvim uslovima rade. Rudari su kičma energetskog sektora, a ta kičma odavno očekuje pravu podršku. Rudari širom BiH slave svoj dan, ali kažu da je malo razloga za to.

U njima će ući u jamu. Šljem mu već 19 godina čuva glavu. A rudarska lampa jedini je izvor svjetlosti tokom radnog dana. Prvi ulazak u jamu nikada neće zaboraviti. Nije mu bilo svejedno jer je oprema bila loša, uslovi teški.

“Nije ni sad situacija ništa bolja… nema nas, malo nas je… ono što ima eto… Radite maksimalno? Dajemo maksimum, što možemo od sebe. Dosta je samo da kažem: to je hljeb sa sedam kora. Crn hljeb, težak”, kaže rudar Samir Mazić.

Ali častan. To mu daje snagu. Počinje prozivka. Semir ide prvi. Dok njegova smjena tek počinje, Jasmin Džinić svoju je odradio. Svaki rudar nakon izlaska, kaže, duboko uzdahne i osjeti olakšicu: Jer je živ.

“Razmišljamo svi kada krenemo od kuće hoćemo li se vratiti živi, to je suština svega. A kada kreneš ne znaš gdje ideš, šta zatekneš… da li ćemo odraditi posao kako treba. Najbitnije da živi izađemo”, kaže Jasmin.

Desetine rudara poginulo je u jamama brojnih rudnika u BiH. Nesreće su se i ovdje dešavale. Jasmin se prisjeća posljednje.

“Zatekao sam rudara koliko sam ih zatekao tada u prostoriji gdje je prozivka… smjena što je bila i što je dolazila svi su oborili glave… kap kiše bi ih mogla ubiti… Svi smo sa rudarom koji je izgubio život bili kao braća znači dijelili sve živo”, dodaje.

Stotine rudara ovog rudnika ponaša se baš tako. Iako uslovi nisu najbolji – oni su najbolje od sebe uvijek davali. Sve količine crnog zlata samo što nisu izvukli.

600 hiljada tona uglja godišnje rudari rudnika Đurđevik eksploatišu iz jama ovog rudnika. Eksploatacija je počela daleke 1936. godine. Generacije i generacije rudara su radile u ovoj jami. Ona će biti zatvorena u narednom periodu.

“Mi sada znamo da će ovaj dio bloka i vjerovatno… nemamo elaborat o zatvaranju jame, ali ako se bude išlo u tom segmentu ti radnici iz podzemne eksploatacije idu na površinski kop Živčići. Time ćemo dobiti veću sigurnost jer je veća sigurnost na površinskim kopovima”, kazao je Suad Šehić, predsjednik Sindikata RMU Đurđevik.

Koliko je to važno svakodnevno svjedoče rudari pričajući o teškoći svog posla. Također, činjenica je da je sada malo prijavljenih kandidata kada se raspiše konkurs za podzemnu eksploataciju. Aktuelni direktor najavljuje investicije.

“U trogodišnjem planu planirali smo značajna investiciona ulaganja prije svega očekuje se nabavka bagera, kamiona i pomoćne opreme. Nadam se da će ove dvije godine dovesti do toga da rudnika ima dosta dobre uslove za rad, humanije uslove za rad”, Husein Trumić, direktor RMU Đurđevik.

Trenutno je problem proces javnih nabavki koji koči planirana sredstva. Rudari samo očekuju više priznanja od samog društva, ulaganje u opremu, a oni će kao i do sada tone i tona uglja iz dubine zemlje isporučiti energetskom sektoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!