Život s manipulatorom: “Normalni ljudi nesposobni da osjećaju krivicu ili vole”

Vijesti 12. dec 202209:36 1 komentar
Pixabay

Kako izgleda život sa manipulatorom, te kako definišemo manipulatora? Zašto žena ostaje sa nasilnikom u braku, ima li hrabrosti da voli sebe? Šta je to Balkanski brak? Gošća Novog dana je Danijela Ostojić, klinički psiholog.

Ostojić pojašnjava da je manipulator jedna od najčešćih poremećaja ličnosti.

“To je jedan poremećaj koji nastaje otkom razvojnog perioda, tokom odrastanja, uslijed nepovoljnih okolnosti uglavnom u porodici u kojoj su ta djeca, a kansije odrasli ljudi, bili lišeni emocionalne bliskosti, topline, ljubavi. Odrastali vjerovatno sa još jednim roditeljem koji ima poremećaj ličnosti i onda se taj niz nastavlja. To su trajni poremećaji i u našoj praksi spadaju u najkompleksnije i najteža stanja za rad. To su uračunljivi i svjesni ljudi, nisu za psihijatrijsku hospitalizaciju. To su uobičajeno normalni ljudi, ali sa izrazito poremećenim sistemom vrijednosti i nesposobnosti da osjećaju krivicu ili da vole”, kazala je.

Navodi da se može desiti svima da nalete na manipulatora.

“Statistika kaže da su žene uglavnom žrtve u tom odnosu, a da su muškarci manipulatori, mada nije isključeno da i žene mogu da imaju poremećaj ličnosti, ali većinom su to muškarci, barem na Balkanu”

Ističe da je život sa manipulatorom izrazito težak.

“Kada se osoba izvuče iz tog manipulatorskog odnosa, a treba dosta vremena proći da se izvuče, osoba se nalazi u nekoj post-traumatskoj reakciji ili stanju i onda mi radimo sa jednom izuzetno teškom traumom, jer toj osobi koja je bila žrtva u tom odnosu je cijela ličnost uništena. Njeno samopoštovanje, njeno samopouzdanje, njena vrijednost – to je jedna osoba koja postaje rob nekog odnosa, a koja kasnije ne zna ni ko je ni šta je”, kazala je.

Navodi da manipulatorski odnosi nisu samo u partnerskim odnosima.

“I u prijateljskim i u poslovnom kontekstu naročito. Imala sam klijenata i pacijenata koji su mi dolazili nakon nekog pretrpljenog mobinga na poslu, gdje konstatujemo da se radilo o jednom manipulatorskom odnosu u koji je ta osoba bila uvučena dugi niz godina”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare