“Život smo sveli na to ko će imati 11 delegata u FBiH, ili 4 u Domu naroda BiH”

Vijesti 03. dec 202217:01 4 komentara

Dosta izazova i zadataka bit će i pred novoformiranom vlasti, no pitanje je hoće li nova koalicija pronaći zajednički jezik za rješavanje otvorenih pitanja. Iskusni koalicioni partner Dragan Čović dao je savjet liderima "Osmorke", kako sa, kako kaže, nezamjenjivim predsjednikom SNSD-a.

Prilagoditi jezik sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, jednostavan je savjet njegovog dugogodišnjeg političkog partnera Dragana Čovića za članove osmorke.

“To sam kao stav prenio i svojim sagovornicima. Rezultat koji je ostvario SNSD je nezamjenjiv”, rekao je Čović.

Tek će se vidjeti kako će se ponašati osmorka u novoj vladajućoj većini kaže bivši diplomata Zlatko Dizdarević. O ostatku koalicije, s druge strane, ima stav.

“Naivcu može biti samo normalno da je Čović nakon decenija politike koja se zasnivala na priči o jednakopravnosti, izolaciji na teritorijalizaciji etničkog principa, da je sad odjednom mekan i mudar i dobrohotan. Dodik koji je do karikature dovodio svoju antibosansku histeriju, prijetnje o disoluciji. Očigledno je da su oni legitimirani od međunarodne zajednice uz uslove koji su im rečeni”, kaže Zlatko Dizdarević, diplomata.

Četiri delegata u PS BiH za SNSD i apsolutna većina u klubu Hrvata u federalnom Parlamentu za HDZ su predstavljaju samo dio moći ovih stranaka.

S druge strane klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH po svemu sudeći mogao bi predstavljati slabu kariku, jer SDA-a obećava da će ipak opkuptii većinu.

“Mi imamo problem uopšte predstavljanja i zastupanja, zato što većina predstavnika ne predstavljaju baze iz kojih dolaze”, kaže Živko Budimir, bivši predsjedniK FBiH.

Budmir Dodaje da je novo rješenje dobro jer će deblokirati procese.

“Taj mehanizam je primjenen 2018. godien i nikada nisu izabrani predsjednik i dopredsjednici FBiH, nisu konzumirani izborni rezultati iz 2018. Da je ovo idealno nije, ali je bolje”, govori Budimir.

Bilo bi bolje da Christian Schmidt interveniše smatra Miro Lazović, koji ovakav scenarij i očekuje. Nada se da će napraviti diferencijaciju između Domova naroda i predstavničkih.

“Za mene je sve ovo što se dešava proteklih dana oko izbora delegata u Dom naroda i pogotovo oko izbora u Republici Srpskoj, hoće li biti treći ili četvrti, to me dovodi do toga da smo čitav život sveli da li će neko imati 11 delegata u FBiH, ili 4 u Domu naroda PS BiH”, ističe Miro Lazović, SGV.

Tok pregovora HDZ-a BiH, osmorke i SNSD-a pratili su umirujući tonovi, poruke da će se okrenuti stvarima oko kojih postoji zajednički interes, i stav da se ne otvaraju, do sada svakodnevne teme koje su dizale međunacionalne tenzije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare