“Život u Ahmićima krene, pa stane… a sad nas je strah za sutra?”

Vijesti 11. jun 202318:02 0 komentara
N1

Mogu li ratni zločini biti domoljubni i zašto veličamo ratne zločince? Političari u tome, sasvim izvjesno, vide priliku za vlastitu promidžbu. Ali, žrtve i danas proživljavaju strahote koje su se desile prije 30 godina. Ahmići su sramota koja se ne smije i ne može ničim opravdati.

Još jedna organizirana grupa u Spomen kući u Ahmićima. Stigli su iz Malezije. Njihov vodič, Muamer iz Sjeverene Makedonije pokušava objasniti što se desilo tog šesnaestog aprila 1993.godine. Svaki put, dodaje, jednako je bolno i stravično

“Je li ima riječi da se kaže, 116 žrtava je tu. Neki moji prijatelji kažu da su ih napale komšije i to veoma boli, jer mi komšije doživljavamo kao braću. Rat je rat, dešavaju se stvari koje ne možemo zamisliti. Meni nije jasno, ne mogu da shvatim ko može da gloficira zločince, ali ne znam ovi prostori ovdje, Bosna ko Bosna, to nikada nisam sebi mogao objasniti”, rekao je Muamer.

Teško je shvatiti da se zločini u BIH negiraju, još manje da se zločinci doživljavaju herojima, dok poručuju da je vrijedilo, 30 godina nakon zločina.

Lokalni imam Mahir ef. Husić kaže kako izjava presuđenog ratnog zločinca Daria Kordića budi tužna sjećanja i strah u zajednici, ali i bijes zbog tvrdnji da je rehabilitovan. Nije se pokajao, dodaje.

“Znate kako, ljudi su se vratili rade posao, žive tu. Krene život nekim normalnim tokom i onda imamo ove prijeteće izjave, prije toga ružne izjave i predsjednice Federacije BiH da je rehabilitovan onaj koji prijeti. Jako je teško naviknuti se na to. Ne znate šta vas sutra očekuje”, navodi Husić.

Puste ulice danas u Ahmićima, Rijetko ko će stati pred kameru. Safet Ahmić kaže nam da probamo razumijeti, teške su ovo teme

“Ko to može izjaviti normalan, i uraditi tako nešto. Političari koji su prijatelji sa njim isti su, drugačije ne mogu shvatiti. Kažu da se ne smije ponoviti, a ovdje ponovo čujemo isto”, navodi Ahmić.

Prije 30 godina u selu Ahmići pripadnici HVO-a ubili su 116 civila Bošnjaka. 33 žene, 11 djece, bebu od tri mjeseca. Za zločine je uz ostalo presuđen Dario Kordić po zapovjednoj odgovornosti

U presudi Međunarodnog suda u Hagu navedeno je da je napad na Ahmiće bio dio šire vojne kampanje da se ovaj dio BiH etnički dio očisti od Bošnjaka Za svega nekoliko sati, vojnici, bosanski Hrvati ubili su preko stotinu stanovnika, uništili 160 kuća, dvije džamije, pobili stoku. Međunarodni sud u svojoj presudi zaključio je, da je to je bio zločin protiv čovječnosti i ratni zločin

A koliko brutalan govori i činjenica da kada smo na 30. godišnjicu u aprilu posjetili ovo selo, jedan od naših sagovornika bio je Bob Stewart bivši britanski oficir koji je prvi ušao u Ahmiće nakon pokolja. Pitali smo ga tada šta misli da li zločinci mogu biti rehabilitovani, kazao je da horor koji je zatekao i danas sanja.

“Nisam ni bio svjestan da sam u svojim rukama držao glavu bebe. Ispala mi je kada sam shvatio horor koji nas je zatekao. Bilo je strašno. Pomislio sam, to je bio posljednji kontakt ovog tijela sa ljudskim bićem. Beba je bila mlađa od tri mjeseca. Ko god je to uradio, neka trune u paklu”, rekao je tada Stewart.

Za zločine u Ahmićima presuđeno je pet osoba. Uz ostale, na 25 godina zatvora, Dario Kordić, zapovjednik Herceg Bosne i HVO-a koji je nakon odslužene dvije trećine kazne pušten na slobodu. Ahmići su spomenuti i u presudi Prlić i drugi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!