Zlatni bh. matematičari u studiju N1 nakon historijskog uspjeha: “Niko nije očekivao ovako dobar rezultat”

Vijesti 25. jul 202411:15 > 12:32 0 komentara
Screenshot

Benjamin Mujkić, Andrej Krčmar i Vuk Janković osvojili su zlatne medalje na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Velikoj Britaniji. Harun Alibegović je osvojio srebrnu medalju, dok su bronzane medalje osvojili Adnan Osmić i Naida Gavranović. Liderka na ovogodišnjoj olimpijadi bila je Adisa Bolić. Ovog jutra su bili gosti N1 gdje su ispričali svoja iskustva nakon ovog velikog uspjeha.

Bilo je zaista lijepo vidjeti taj skup ljudi koji su sretni što smo dobro prošli i osvojili medalje. Niko nije očekivao ovako dobar rezultat. Znali smo da imamo jaku ekipu, znali smo da smo dobri ali ovo je zaista vrijedno svake hvale“, kazala je na početku liderka Adisa Bolić.

Vuk Janković, Benjamin Mujkić i Andrej Krčmar osvojili su zlatne medalje.

Benjamin Mujkić je učenik trećeg razreda Druge gimnazije u Sarajevu.

Takmičim se iz matematike već osmu godinu. Kao kruna mog rada i truda osvojio sam zlatnu medalju. Moram reći da sam izuzetno sretan i ponosan što se sav moj trud i rad isplatio i moram pohvaliti sve ljude koji su moja ogromna podrška”, ispričao je Benjamin za N1 i dodao:

Adisa je bila uvijek tu s nama, priprema nas za takmičenja. Moramo prvo sami raditi, pa ako u nekom periodu ne možemo riješiti zadatak, daju nam hintove, pa tek onda ako ne možemo riješiti onda ide pravo rješenje“.

Vuk Janković ističe da sada i njegovo rodno Trebinje može imati pravo na jednu ovako prestižnu medalju.

Na ovoj medalji je zvanični logo 65. Matematičke olimpijade. Neka je apstraktna geometrijska mrežica, pretpostavljam da se radi o dokazu Pitagorine teoreme. Ja se kao i Benjamin osjećam apsolutno sjajno, izuzetno mi je drago što je ova medalja došla kao rezultat višegodišnjeg rada. Ponosan sam što i moje rodno Trebinje sada polaže pravo na jednu ovakvu medalju sa najstarijeg i najprestižnijeg takmičenja na planeti Zemlji“.

Nova iskustva kao podstrek za dalje

Harun Alibegović je osvajač srebrene medalje.

“Ja sam prezadovoljan srebrenom medaljom, ovo je moja posljednja godina u srednjoj školi tako da završavam matematičku “karijeru” jer se radi o takmičenjima na srednjoškolskom nivou”, kazao je tokom razgovora za N1.

Adnan Osmić se zahvalio Udruženju matematičara.

Ovo definitivno ne bi bilo moguće bez Udruženja matematičara i razumijevanja profesora u školi. Želim da zahvalim svim ljudima koji nam pomažu u radu jer Udruženje ne bi bez njih moglo raditi“.

Naida Gavranović pohađa finalni razred u srednjoj školi i mnogo cijeni ovo iskustvo.

“I meni je ovo zadnja godina srednje škole. Sada sam vidjela kako to funkcioniše i spremna sam za neke nove poduhvate. Trenutno se “vaga” između Engleske i PMF-a ovdje u Sarajevu”, kazala je.

Pripreme za ovo takmičenje traju tokom cijele godine.

Pripreme traju duži period, pripremamo se tokom cijele godine. Imamo kampove za nadarene matematičare koji se održavaju tokom raspusta. Tu se intenzivno pripremamo. Tokom školske godine imamo školu za nadarene matematičare. Također, imamo Klub matematike i naš individualan rad. Dosta je pomogao i Internacionalni matematičarski kamp u Kini. Vidjeli smo kako se Kinezi pripremaju“, ispričao je Benjamin Mujkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!