Zločini u BiH za koje se terete Simatović i Stanišić: Saradnja s Arkanom

Vijesti 30. jun 202112:33 > 13:07 0 komentara
N1/screenshot

Optužnica protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića obuhvata i ubistva šest Srebreničana na području Trnova kod Sarajeva za koje su osuđeni tzv. "Škorpioni". Kada je riječ o zločinima u BiH, u optužnici se navodi Zvornik, Sanski Most, ali i drugi krajevi. U tim mjestima zločine su počinili Željko Ražnatović i pripadnici Arkanove Srpske dobrovoljačke garde.

U junu 1995. godine, kako stoji u optužnici, naredili su “Škorpionima”, specijalnoj jedinici SDB-a, da iz svoje baze u Deletovcima otputuju na područja pod srpskom kontrolom blizu Sarajeva. “Škorpioni” su u BiH stigli početkom jula 1995. godine i utaborili se u selu Trnovo u podnožju Treskavice, piše Detektor.ba.

“U julu 1995. godine, neki od muškaraca i dječaka koji su zarobljeni poslije pada srebreničke enklave, odvedeni su u bazu ‘Škorpiona’ u  Trnovu. Po naređenju Slobodana Medića Boce, pripadnici ‘Škorpiona’ odvezli su kamionom šestoricu zatočenika na jedno izolovano seosko područje kod Godinjskih bara, nekoliko kilometara dalje od njihove baze, gdje su ih ubili iz vatrenog oružja. Postupajući po Medićevim naređenjima, pripadnici ‘Škorpiona’ su ova ubistva snimili videokamerom”, stoji u optužnici.

“Željko Ražnatović Arkan i njegovi dobrovoljci”

Stanišiću i Simatoviću se također na teret stavlja tačka optužnice prema kojoj su 8. aprila 1992. godine ili približno tog datuma, srpske snage, konkretno Željko Ražnatović Arkan i pripadnici Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, napale Zvornik i preuzele kontrolu nad gradom. Tokom tog napada je ubijeno oko 20 civila nesrpske nacionalnosti.

Ražnatović je sa svojim pripadnicima, po optužnici, u Sanski Most došao u septembru 1995. godine, kada su njegovi pripadnici strijeljali 12 osoba, od kojih je samo jedna preživjela sa teškim povredama.

U optužnici se navodi kako su napadi, ubistva, nasumično hapšenje i zatočavanje, paljenje katoličkih crkava i džamija, prisilni rad, mučenje, šikaniranje, korištenje živih štitova, pljačkanje, silovanje i ostali vidovi seksualnog zlostavljanja, kao i prijetnje daljim djelima progona usmjereni protiv civila nesrpske nacionalnosti u SAO Krajini, SAO SBZS, Bijeljini, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i  Zvorniku nagnali nesrpsko stanovništvo da s tih područja pobjegne u druge dijelove BiH, Hrvatske, te druge države. To prisilno premještanje ili deportacija imali su različite vidove, uključujući prisilno protjerivanje.

Tužilaštvo tražilo doživotnu kaznu zatvora

Suđenje u ovom predmetu počelo je 2009. godine i trajalo više od 200 sudskih dana. Ukupno 133 svjedoka je svjedočilo ili dalo pisanu izjavu, a uloženo je skoro 5.000 dokaza.

U završnim riječima Tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora za obojicu, dok je Odbrana tvrdila da nisu imali direktnu kontrolu nad paravojnim formacijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!