Zločini u Stupnom Dolu: Čekali smo skriveni kao osuđeni, dok su druge ubijali

Vijesti 25. maj 202219:55 0 komentara

Mirno naselje, sa plodnom zemljom, i dobrim domaćinima u blizini Vareša - Stupni Do. Pored groblja džamija. Slika je to višedecenijskog suživota. Rat u BiH sve je promijenio. Stupni Do je mjesto gdje je počinjen stravičan zločin kada je 1993. ubijen 31 civil. Među njima i djeca mlađa od pet godina. Kada je napad HVO-a počeo Fatima Likić se sakrila u ovu garažu.

“Mi smo čekali što bi rekli… kao osuđeni. Čekamo… malo provirimo. Vidimo ulaze u ovu ovamo ruku i ulaze tamo… pod onom tamo kućom ubili su starog jednog čovjeka Saliha. I samo čekamo sada će i ovdje, nema šta…”, kazala je Likić.

Ubijene su cijele porodice na svom kućnom pragu. Počast ubijenim, želeći napraviti prekretnicu, dali su veterani Hrvatskog vijeća odbrane, Vojske Republike Srpske i Armije Republike BiH. Zajedno sa istom porukom: mir nema cijenu. Rat donosi, kaže Đoko Pupčević, samo stradanje, suze i bol. Njemu je donio invaliditet.

“Mi koji smo preživjeli rat samo dajemo poruku: nemojte samo u rat. Hiljadu godina pregovarajte, samo nemojte minut ratovati. U jednoj minuti mnogo žrtava bude. I jedna žrtva je velika!”, rekao je Pupčević.

Saša Premec, ratni veteran iz Hrvatske kaže da nije lako biti aktivan sudionik i onda se morati suočiti sa ovakvim, potpuno neljudskim stvarima”.

“Ja volim horor filmove, ali ovakav horor se ne može snimiti kakav smo mi napravili na pojedinim mjestima. Uvijek kažem mi”, rekao je Premec.

Ratni veterani okupljeni su u Centru za nenasilnu akciju. Počast su jučer dali i ubijenim civilima hrvatske nacionalnosti u Trusini.

“Susretali smo se i sa ljudima porodicama žrtava, sa ljudima iz tih mjesta, sa vjerskim predstavnicima… nikada nijednu ružnu poruku nisam čuo. Svi pozivaju na solidarnost. Da se žrtve ne smiju zaboraviti i da se mora nastaviti dalje”, rekao je Amer Delić, bivši pripadnik ARBiH.

A dalje se ne može, kažu ljudi koji su se u ratu gledali preko nišana, bez poštovanja svih žrtava i osude svakog zločinca. Bez obzira na etničku pripadnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!