Zovko: Bošnjaci grade mit na historiji genocida, stradanja i žrtve

Vijesti 14. apr 202210:33 > 12:23
N1

Zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko i Milan Sitarski govorili su za Hrvatsku radio-televiziju. U jutarnjem programu HRT-a govorili su o utjecaju ukrajinsko-ruskog rata na Balkan i izborima te promjenama izbornog zakona u BiH.

Zovko je kazala da su Hrvati u BiH kroz zadnjih 25 godina potisnuti kako bi postali manjina te su prema njenim riječima izgubili sve ono što su stekli Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom. Na pitanje voditelja da li je građansko uređenje BiH krinka za brisanje konstutivnosti i da je zbog situacije u Ukrajini pojačan interes za BiH, može li se izvršiti pritisak na Bošnjake da se dođe do dogovora, Zovko je odgovorila:

“Ukoliko gradite čitav mit u Bosni i Hercegovini na povijesti stradanja naroda, na povijesti genocida, na povijesti žrtve, vrlo je teško jednoj Nizozemskoj reći ne, konceptu koji vi zagovarate”, navela je Zovko.

Također, Zovko je kazala da u BiH postoji stanje “zamrznutog mira” gdje ustav nije riješen, i da  ne zna se ko će izdržati u toj igri i kakav će biti krajnji ishod. Kako je istakla u ovom trenutku Miloradu Dodiku odgovara da se Hrvati bore s Bošnjacima na međunarodnoj sceni.

“To je otežalo njihov položaj, na svakom koraku imate jedan veliki lobi koji apsolutno vraća čitavu retoriku na stanje rata, jedino im kriza odgovara da zadaju taj zadnji udarac za Hrvate te da dovedu Federaciju na istu razinu na kojoj je Republika Srpska – dva entiteta koji će polako razdvojiti Bosnu i Hercegovinu”, naglašava Zovko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad