Zovko: Došli smo da damo potporu kako bi BiH dobila kandidatski status

Vijesti 11. feb 202210:16 > 10:23 17 komentara
N1

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko rekla je danas da upravo dolazak zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu u BiH pokazuje koliko Pučani razumiju kako žurno se želi riješiti Izborni zakon.

“Tajming nije nikad nije mogao biti bolji nego sada. Imamo posjetu na najvećoj razini. Došli smo tu da damo potporu, kompromis i ključ da  bi BiH dobila kandidatski status i napredovala”, navela je Zovko.

Pitali smo Zovko – je li EU previše mekana, odnosno Međunarodna zajednica kada je u pitanju ovo sve što se dešava, konkretno usvajanje Zakona o VSTV RS.

“Ukoliko nema poštovanja zakona, nema ni novca za zemlju. Sve ono što EU može učiniti je da onemogući dalje finansiranje i napredak BiH”, istaknula je Zovko.

To je kazna za sve građane, a ne za dio, konstatovao je novinar N1 Slaviša Starčević.

“BiH je dio obitelji, a stvari se moraju rješavati unutar obitelji a ne tražiti pomoć iz vana”, rekla je Zovko.

Delegaciju predvodi voditelj zastupničkog kluba Manfred Weber koji se također obratio javnosti.

Istaknuo je da propast izborne reforme nije opcija uopšte.

“Osjetimo tenzije u zemlji, ali i šire, tenzije unutar međunarodne zajednice i hoću sve da podsjetim da je ovo historijski trenutak ne samo za BiH nego i za EU, pa između ostalog i zbog onoga što se dešava u Ukrajini. U ovakvoj situaciji potrebno nam je liderstvo, komproimis i naravno svjesnost o ovom historijskom trenutku. I moja ključna poruka je da niko ne bi smio odustati od stola bez komprimisa”, naveo je Weber.

Podsjetimo, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razgovarao je jučer u Sarajevu s visokom delegacijom Grupacije zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) u Evropskom parlamentu koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare