Zovko: Izetbegović će učiniti sve da ispuni obećanja koja su ratni ciljevi SDA

Vijesti 25. aug 202212:33 23 komentara
N1

U Zagrebu se održava Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika. Konferenciji prisustvuje i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Europarlamentarka Željana Zovko kazala je da je jedna od tema konferencije i dešavanja u Bosni i Hercegovini, odnosno (ne)dogovor o Izbornom zakonu. Oštre riječi uputila je na račun lidera SDA Bakira Izetbegovića. Navela je kako je situacija u BiH opasna.

Čović je bio jedan od govornika. Rekao je kako nije realno očekivati promjene šest sedmica prije izbora. Smatra da visoki predstavnika u BiH Christian Schmidt nije trebao ništa nametati, ali kada je već pokrenuo proces treba ga i završiti.

“Taj posao mora završiti”, rekao je Čović.

Zovko je kazala kako Schmidt mora povratiti povjerenje dva konstitutivna naroda u BiH, da međunarodna zajednica ne budu pristrasan kako je bilo proteklih 20 godina.

“Ovo što smo čuli od Čovića da je nametnuo dio pravila koja su opet nepovoljna i daju alat u ruke nelegitimno izabranom Izbornom povjerenstvu koje će imati ulogu da tumači, u trenutku nakon što se izbori provede, implementaciju izbora, je izuzetno opasna pozicija kada znate kako su izabrani pojedini članovi povjerenstva. Tu je Komšićev savjetnik predsjedavajući. Ukoliko visoki predstavnik ne implementira presudu Ustavnog suda BiH  ili ne donese odluku, to će pokazati totalni fijasko međunarodne zajednice i ona gubi kredibilitet u Sarajevu i mora OHR ići iz Sarajeva, otići u Brisel ili Ženevu. Vidimo pod kojim pritiskom je, pokazali su to protesti”, rekla je Zovko za N1.

Kampanja koja se radi je loša, smatra Zovko, ali ima dobru vjeru da će Schmidt uprkos pritisku, donijeti pravednu odluku. Ističe da je to pitanje koje će označiti budućnost BiH, ali i mir i sigurnost.

“Zbog izuzetno osjetljivih uticaja koje imamo u BiH – Turska, Rusija, zemlje Zaljeva i oni koji nisu naklonjeni evropskom putu BiH, mislim da će odluka biti donesena. Brine me situacija u kojoj lobistički napori i PR vanjskih agencija koji finansiraju kampanje koje podsjećaju na početak rata u bivšoj Jugoslaviji kada nekima nije bilo jasno gdje mogu dovesti odluke koje su jednostrane i supremacije jednog većinskog naroda”, rekla je Zovko.

Istakla je kako će lider SDA Bakir Izetbegović “učiniti sve da ne dođe do dogovora jer je njegova pozicija i pozicija SDA upitna zbog odljeva mladih ljudi, neispunjenih obećanja, skandala u zdravstvu, afera tokom pandemija”…

“Sve će se učiniti da se ispuni neko obećanje koji su bili ratni ciljevi te stranke u mirnodopsko doba. Ne mogu se dogovori postizati tokom izborne kampanje”, kazala je Zovko.

Smatra kako je situacija opasna u BiH, ali i to da će Hrvati preživjeti i ovakve izbore.

“Jedan član Predsjedništva BiH diže krivičnu prijavu protiv drugog člana jer je za integritet Ukrajine i uticaja koje imamo od trećih sila koje nisu evropske, mogu dovesti do velike opasnosti od rastakanja BiH. Sama funkcija BiH dolazi u opasnost. Ovo dvoje koje ostaju na državnom nivou bošnjaci i Srbi koji se stalno suprotstavljaju dovesti do toga da će država postati apsurd“, zaključila je Zovko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare