Zovko o odlikovanju Dodika: To ne doprinosi boljitku niti jednog građanina BiH

Vijesti 06. jun 202318:56 1 komentar
N1

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko komentirala je odlikovanje koje ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Gostujući u Danu uživo, Zovko se prvo srčano nasmijala, ali onda uozbiljila i poručila: "Mislim da to ne doprinosi boljitku niti jednog građanina BiH, a ni samom Dodiku. Ne vjerujem da će mu to služiti kao referenca. No to može dovesti do toga da zemlju ne shvate ozbiljno. Da je neko ko je za našu parlamentarnu većinu agresor na Ukrajinu i čini ono što čini, čitava EU je solidarna prema ukrajinskom narodu i uvodimo svaki mjesec dodatne sankcije Rusiji kako bismo zaustavili nemilosrdni rat ... mislim da je nadrealno da se takve stvari dešavaju."

Zovko je za N1 kazala kako Milorad Dodik i sankcije za njega nisu tema u Evropskoj uniji jer EU na Bosnu i Hercegovinu gleda kao na cjelinu. Govoreći o zakonima o kleveti i NVO u RS, kazala je kako je poruka EU bila dovoljno jasna.

“Mislim da je loše ako ne bude u skladu s onim što EU traži pozicija. Za RS će biti loše, ne bi trebali raditi ništa što nije u skladu s evropskim standardima i vrijednostima”, rekla je Zovko.

BiH može ostati bez sredstava EU

Upozorila je i da će Bosna i Hercegovina biti u problemu ako se administracija od lokalnog do državnog nivoa ne prilagodi i ne ispuni uvjete koje EU traži jer ćemo ostati bez sredstava koja EU daje zemljama Zapadnog Balkana.

“Bh. administracija još nije shvatila ovaj momentum. Moraju biti agilni i moraju raditi što prije na projektima kako bi povukli novaci i sama zemlja ispunila 14 uvjeta te transformirali društvo. Još uvijek se koordinacija radi od EU i nema osviještenog pristupa. Kada sam Hana pitala zašto se novac namijenjen za BiH prebacuje za migrantski val rekao je da BiH nema apsorpciju. Od lokalne do državne administracije – svi su odgovorni za napredak ka evropskim integracijama”, rekla je Zovko.

Navela je kako u EP-u i dalje postoji zastupnici koji traže da EU nastavi s blokadama RS-u, a samim time i cijeloj BiH.

“Ljudi od RS do FBiH i Brčkog moraju shvatiti da novac koji neće doći u samu zemlju ide negdje drugo. Državnim vlastima je to sada jasno. Treba se shvatiti koliko je opasno da se nastavi s ovim igrama”, rekla je.

“Ne postoji zagrebačko rješenje”

Navela je kako je izvještaj za BiH spreman i da je su u njemu kao pozitivne stvari navedene to što je  državna vlast formirana u historijskom roku te što je formirana i federalna vlast.

“Mi očekujemo sada promjene izbornog zakona i 14 uvjeta da se ispune ili da vidimo njihovu dinamiku i da pozovemo da se otvore pregovori sa BiH. Svaki korak naprijed donosi više novca. Ključno je da se vidi jedna dobra volja i aktivnost koja ukazuje na to da svi političari u BiH konačno sprovode plan i rade na tome. 2006. godine BiH je, prije slučaja Komšić, bila predvodnik evropskih integracija i onda je počelo urušavanje svega i BiH je bila jedno vrijeme zemlja slučaj i opasnost za mir i stabilnost. Prioritet svih prioriteta je da se postigne harmoničan izborni zakon”, rekla je.

Istakla je kako “ne postoji zagrebačko rješenje već rješenje u korist sva tri naroda i ostalih građana i dobrobit BiH”.

“Za to su zainteresovani ne samo EU već i SAD i svi oni koji su doprinijeli da BiH bude jedna zemlja koja u svačijem cilju da opstane i da bude jamac mira i stabilnosti Zapadnog Balkana. Preduvjet je kompromisno rješenje koje će vratiti sve ono što je oduzeto hrvatskom narodu u BiH i dovelo do njegovog međunarodno priznatog položaja kao naroda koji ima problem. Mislim da je to u interesu svih koji žive u BiH da se nepravda ispravi. Građanske stranke trebaju imati jedna otvoren pristup tako da se nijedna narod ne osjeća zakinut ili da će neko njemu birati predstavnika vlasti tamo gdje je etnički model neizostavan”, zaključila je Zovko za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare