Zrak u Sarajevu je zagađen, u petak poboljšanje

Vijesti 14. dec 202216:24 1 komentar
F.Z./N1

Od jutros se bilježi porast vrijednosti zagađujućih PM 10 čestica u Kantonu Sarajevo, koje na svim mjernim mjestima prelaze granične vrjednosti (50 mikrograma čestica po metru kubnom).

Najveće izmjerene satne vrijednosti PM10 danas u 13:00 sati zabilježene su na mjernoj stanici Vogošća, a iznose 130 μg/m3, te na mjernoj stanici Otoka-120 μg/m3.U Ilijašu je izmjereno 96 μg/m3 čestica, u Hadžićima 87 μg/m3, na Ilidži 76 μg/m3 i Vijećnici 65 μg/m3 čestica.

Iako usljed promjenjivih vremenskih uslova nisu ispunjeni uslovi za proglašenje “Pripravnosti”, s obzirom na povećane vrijednosti PM10 čestica, ipak se preporučuje rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama te hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju kretanje i boravak vani.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i večeras se očekuju padavine, a za sutra se prognoziraju slične vremenske prilike. Zbog mogućnosti pojave temperaturne inverzije, sutra u jutarnjim satima, ne preporučuje se boravak vani osjetljivim kategorijama stanovništva.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka očekuje se u petak, zbog vjetra i porasta temperatura, usljed čega dolazi do “razbijanja” inverzije i “čišćenja” zraka, saopćeno je iz Vlade KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare