Žrtve poručuju: Pozivamo Schmidta da smijeni Vlaisavljević i Bradaru

Vijesti 14. aug 202311:49 0 komentara
N1

Udruženje žrtava i svjedoka genocida insistira na smjenama Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević zbog podrške ratnom zločincu Dariju Kordiću i da iako politike i pojedinci koje štite Darija Kordića na razne načine, uključujući i medijske, prave pritiske na naše Udruženje ali i na same žrtve, obavještavamo javnost da nećemo posustati u svojim zahtjevima, navodi se u saopćenju ovog udruženja.

“Nastavljamo našu borbu za istinu i pravdu i s tim u vezi uputili pismo u kojem smo od visokopozicioniranih dužnosnica, Sanje Vlaisavljević i Lidije Bradare zatražili jednostavne odgovore: “Da li podržavaju rezoluciju EU parlamenta koji traži procesuiranje Darija Kordića, očitovanje vlasti u BiH u povodu zločinačke izjave Darija Kordića i da li podržavaju naslijeđe MKSJ iz Den Haga i priznaju pravosnažne presude MKSJ u kojima je između ostalog utvrđen UZP i počinjeni teški zločini protiv međunarodnog humanitarnog prava od strane hrvatskih dužnosnika, uključujući i Darija Kordića.

Zatražili smo od Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević da nam svoje odgovore pošalju čim prije i najkasnije do kraja ovog mjeseca, a ukoliko ne odgovore ponovo ćemo obavijestiti sve EU i svjetske forume ko vodi vlast u Federaciji BiH. Također, od Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević smo zatražili da zaustave pojedince i medijske pritiske na našu organizaciju.

Pozivamo ponovo odgovorne iz policijskih struktura da javno objave razloge policijske zaštite osobama koje učestvuju u negiranju međunarodnog prava i javno pružaju podršku ratnim zločincima.

Pozivamo i političke stranke da postupe po rezoluciji EU u kojima se traži jasan stav državnih institucija. Nažalost, poslije EU rezolucije Sanja Vlaisavljević je dobila policijsku zaštitu i počeli su pritisci na našu organizaciju.

Ponovo pozivamo visokog predstavnika u BiH da smijeni navedene dužnosnice, a ne da ih državne institucije uz podršku međunarodne zajednice štite i podržavaju – stoji u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida koje potpisuje predsjednik Murat Tahirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!