Zukorlić prihvatio Konakovićev poziv, uputio velike kritike onima koji su odbili

Vijesti 09. apr 202411:03 2 komentara
Usame Zukorlić

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija), najavio je da će se odazvati pozivu predsjednika NiP-a i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića na, kako ga je nazvao, "sastanak političkih predstavnika Bošnjaka", zakazan za 12. april.

– Kao predsjednik Stranke pravde i pomirenja, odazvat ću se pozivu ministra vanjskih poslova i predsjednika stranke Narod i Pravda Elmedina Dine Konakovića na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka regije koji organizira trećeg dana Bajrama. Svrha skupa je jačanje saradnje među Bošnjacima i povezivanje bošnjačkog naroda regije i šire, bez namjere da skup bude usmjeren protiv bilo koga – naveo je Zukorlić.

Kazao je kako “podržava pravo svakog naroda na svenarodna nadgranična okupljanja”.

To pravo imaju i Bošnjaci, jer postojanje i identitet jednog naroda nisu ograničeni na granice jedne države ili teritorije. Izražavam zabrinutost zbog stavova nekih bošnjačkih predstavnika koji se protive ovom okupljanju. Decenijama propuštaju doprinijeti saradnji u poboljšaju privredne, socijalne, kulturne i političke organizovanosti Bošnjaka – naveo je Zukorlić.

Poziv Konakovića ranije su odbili lider SDA Bakir Izetbegović, lider SBiH Semir Efendić, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, kao i lider SDP-a Srbije Rasim Ljajić. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić također je, doduše indirektno, najavio da se najvjerovatnije neće odazvati pozivu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare