Žuljević o neredima u Mostaru: Anarhija koja vlada u MUP-u prelila se i na ulicu

Vijesti 26. apr 202113:21 > 13:23 0 komentara
N1

Aner Žuljević, član Glavnog odbora SDP-a i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, komentarisao je divljanja grupe navijača Zrinjskog na ulicama Mostara. Kako je rekao, deseti put u zadnjih godinu dana se nalazimo u situaciji da trpimo posljedice delikvenata koji upadaju i ruše privatnu i javnu imovinu.

“Da kažem napadaju ljude na kućnom pragu i na žalost oni s nazivaju navijačkim skupinama. Ja sam očekivao da će navijačka skupina koju oni predstavljaju izdati saopćenje i ograditi se. Tako da ih mi zvanično možemo nazavat divljacima. Radi se o nečemu što ne može spadati pod navijački opus. I ja sam navijač 25 godina i ne pada mi na pamet da nekom razbijam imovinu i glavu”, rekao je Žuljević za N1.

U posljednje vrijeme, dodao je, se to postavlja i pod nacionalističku retoriku što je izuzetno opasno za Mostar.

Očekujem od policijskih snaga i Tužilaštva da počnu da sankcionišu ova djela na način kako je propisano zakonom. Sistem je ohrabrio te ljude. Očigledno moraju biti kažnjeni, a i njihovi roditelji jer ne znaju gdje su im djeca u policijskom satu”, istaknuo je Žuljević u razgovori sa našom reporterkom Tinom Jelin Dizdar.

Dodao je da nema odgovornih ljudi u MUP-u, te da postoje stalni sukobi dvije vodeće stranke, o tome koja će više vladati policijskim strukturama, Tužilaštvom i Sudom.

Disciplinske prijave

Ono što mi trpimo je višegodišnja anarhija u MUP-u gdje nemamo neovisnog odbora koji treba da raspiše javni konkurs za izbor komesara. Nemamo policijskog odbora koji bi trebao da uređuje unutrašnje odnose. Imamo bezbroj disciplinskih prijava. Imamo i određenih policijskih službenika koji su osramotili časne policajce, a sa njima se ne može zakonski obračunati zato što nema drugostepenog odbora. I ta anarhija koja vlada u unutrašnjim poslovima sad se prelila i na ulicu”, naveo je.

Za kraj je rekao, da će “najgore biti kad padne mrtva glava, a ovo je na ivici težine incidenata koji mogu dovesti do činjenice da može pasti mrtva glava”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!