Zvanično propao referendum za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića: “Podnijeli smo krivičnu prijavu za opstrukciju”

Vijesti 07. nov 202310:29 0 komentara
N1

Referendum za opoziv načelnika Općine Centar u Sarajevu, Srđana Mandića koji je trebao biti održan 26.novembra je i zvanično propao. Ovu informaciju za portal N1 potvrdio je i Jasmin Ademović, vijećnik u Općinskom vijeću Centar.

Naime, kako nam je kazao referendum se više ne može održati.

“Zakon je ovim prekršen. U julu je prvi put izglasan opoziv, dva puta je pomjeren datum. Situacija je takva da načelnik nikada nije nabavio listiće. Sada je pokrenuo nabavku takvu da će tek 10. novembra da stignu ponude, tada su listići već trebali ići u inostranstvo. Referendum je trebao biti održan 26. novembra. No, treba jedan mjesec dana da se potvrde rezultati, stoga izbori se po zakonu ne mogu održati s obzirom da ulazimo u Novu godinu. Građani će imati priliku da se na redovnim lokalnim izborima izjasne”, istaknuo je Ademović za N1.

Potom je dodao:

“Načelnik je imao neku šansu na referendumu, a na izborima nema nikakvu. On je uradio sve da na neki način opstruira referendum i na taj način je prekršio Zakon o izboru i budžetima Federacije BiH. Trebao je uraditi sve da se taj referendum desi. Prekršio je niz zakona”.

Ademović je također za naš portal kazao kako su i podnesene krivične prijave protiv Srđana Mandića.

“Podnijeli smo krivičnu prijavu za opstrukciju u ovom slučaju, dostavili smo mišljenje Ustavnog suda, da je sve urađeno po zakonu u slučaju opoziva. Apsolutno,je onemogućio taj proces. Načelnik je prekršio niz etičkih principa, na osnovu etičkog kodeksa Općine Centar. Javno je linčovao osobe sve koje su bile uključene u opoziv. Mi smo radili nešto u skladu sa zakonom. Nije primjereno ono što je radio na društvenim mrežama. Uvijek smo se fokusirali na njegov nerad. Imamo informacije da se vrše razne provjere i da dolazi finansijska policija u Općinu Centar”, zaključio je Ademović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!