Zvizdić: Bez odlaganja započeti direktne pregovore o nabavci vakcina

Vijesti 30. dec 202012:16 > 13:02 0 komentara
N1

Novom poslaničkom inicijativom želim omogućiti da rizične grupe dobiju vakcinu što prije. Podržavam COVAX instrument, ali Bosna i Hercegovina je tek jedna od 172 zemlje članice programa i potreban je dodatni angažman za brzu nabavku vakcine, poručio je danas Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Novom poslaničkom inicijativom Predstavnički dom PS BiH zadužuje Ministarstvo civilnih poslova da, bez odlaganja, započne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva BiH sa kompanijama koje su dobile odobrenje Evropske komisije za proizvodnju i nabavku vakcina protiv korona virusa (COVID-19), s obzirom da postoje određene najave da zbog proceduralnih razloga pristupanje Bosne i Hercegovine COVAX-u neće donijeti očekivane rezultate, te da će BiH u okviru ovog Instrumenta biti među posljednjim državama članicama koja će dobiti vakcinu.

U inicijativu se još navodi kako je potrebno u što kraćem roku aktivirati paket EU od 70 miliona eura za rani prustup vakcinama protiv korona virusa, koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Instrumenta za prepristupnu pomoć (IPA II).

Zvizdić je u obrazloženju za pokretanje ove inicijative naveo kako je Vijeće ministara BiH 16. septembra 2020. dalo saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI). Nakon toga ministrica civilnih poslova je dva dana kasnije potpisala Ugovor o nabavci 1,2 miliona doza vakcina sa GAVI-jem. U međuvremenu je, uz određeno kašnjenje, izvršena uplata finansijskih sredstava za nabavku vakcina. Prema neslužbenim informacijama i informacijama iz medija, zbog proceduralnih propusta, BiH bi mogla među posljednjima dobiti vakcinu u okviru COVAX mehanizma.

“Sve navedeno zahtijeva hitnu i neodložnu reakciju Ministarstva civilnih poslova BiH i Vijeća ministara BiH, jer ako budemo zavisili od COVAX-a realno je očekivati da niti 2021. godoine nećemo pandemiju korona virusa staviti pod kontrolu i vratiti se normalnom životu”, stoji, između ostalog, u poslaničkoj inicijativi Denisa Zvizdića.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor i izvršila uplatu avansa za 1.232.000 doza vakcina, dok će Evropska unija za zemlje Zapadanog Balkana obezbijediti vakcine u iznosu od dodatnih 70 miliona eura.

“Naša zemlja je naručila vakcine putem mehanizma COVAX. Ove vakcine treba da pokriju vakcinaciju 20 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, a najavljena je i kupovina dodatnih količina vakcina. U skladu sa relevantnim procedurama COVAX-a, vakcine će biti postepeno isporučivane zemljama, kako budu dobivale certifikate/dozvole za upotrebu od strane Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lijekove i Agencije za lijekove u određenoj državi. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nabavku vakcina koordinira Ministarstvo civilnih poslova”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije, već su počele isporuke vakcina, dok je Srbija, pored učešća u COVAX-u, sklopila i direktne komercijalne sporazume o nabavci sa proizvođačima vakcina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!