Zvizdić: Dodik nastavlja u ucjenjivačkom tonu, iznosi samo njemu poznate “prioritete”

Vijesti 21. nov 202319:40 0 komentara
F.Z./N1

"Dodik nastavlja, naravno, u ucjenjivačkom tonu, da iznosi samo njemu poznate “prioritete”. Ustavni sud, OHR i izborni zakon, iako dobro zna da takav redoslijed i takve ideje nemaju i neće imati podršku niti u Vijeću ministara niti u Parlamentu BiH. Istovremeno, namjerno zaobilazi ostale prioritete iz Mišljenja EK za BiH, koji su uvjet za dalji napredak BiH na putu EU integracija", naveo je u postu na Facebooku Denis Zvizdić.

“Zbog toga smatram da je važno da građani i stručna javnost BiH znaju pravu istinu o 14 jednakih prioriteta, a ona je sljedeća ( spomenuću samo najvažnije):

– Jedan od prvih prioriteta je da se osigura integritet izbornog procesa i da se izbori sprovode u skladu sa Evropskim standardima tako što će provesti preporuke OSCE/ODIHR i relevantne preporuke Venecijanske komisije, te da se, u cilju osiguranja jednakosti i nediskriminacije građana implementira presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci;

– Naredni izuzetno važan prioritet je vezan za garantovanje pravne sigurnost putem uspostavljanja pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini ( Vrhovni sud BiH);

– Sljedeći prioritet jasno definiše da je potrebno unaprijediti funkcionisanje pravosuđa donošenjem novih propisa o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i sudovima Bosne i Hercegovine u skladu sa evropskim standardima;

– Naredni prioritet je jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i protiv pranja novca i terorizma, putem: usvajanja i primjene zakona o sukobu interesa i zaštiti uzbunjivača; usklađivanja zakonodavstva i jačanja kapaciteta za javne nabavke, kao i osiguravanja efikasne saradnje između organa za sprovođenje zakona i tužilaštava”, naveo je Zvizdić u tekstu na Facebooku.

Dodaje da je jedan od najvažnijih prioriteta i uklanjanje prava veta u odlučivanju u svim upravnim tijelima nadležnim za preuzimanje pravne prakse EU.

“Jedan od najvažnijih prioriteta je i uklanjanje prava veta u odlučivanju u svim upravnim tijelima nadležnim za preuzimanje pravne prakse EU;

– Među prioritetima je i obavezujuća i konkretna demonstracija napretka u ostvarivanju rezultata proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, kaznenih progona i pravosnažnih osuđujućih presuda u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou;

– Prioritet je i osiguranje povoljnog okruženja za civilno društvo, posebno poštujući evropske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja ( sto je u suprotnosti sa zakonom o “stranim agentima” koji se namjerava usvojiti u NSRS), kao i garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara, naročito putem osiguravanja odgovarajućeg sudskog procesuiranja predmeta prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima ( zakon o kriminalizaciji klevete koji je usvojen u NSRS je u potpunoj suprotnosti sa ovim prioritetom EU), itd”.

Zvizdić još dodaje da je među 14 prioriteta spomeut i Ustavni sud BiH.

“Istina, među 14 prioriteta je spomenut i Ustavni sud BiH, ali na način da se može razgovarati o načinu izbora stranih sudija ( dakle, u svakoj kombinaciji strane sudije ostaju u US BiH sve do ulaska BiH u EU), kao i o efikasnom modelu koji će osigurati provođenje odluka US BiH. Dakle, ovo su neki od ključnih prioriteta na kojima trebaju raditi institucije BiH. I nikada, niko i nigdje na državnom nivou nije napravio ovakvu uvjetovanu listu prioriteta koju spominje g. Dodik.
Naravno da se o svim navedenim prioritetima može razgovarati, ali na principu demokratskih standarda, dobre evropske prakse i jednake važnosti i istovremenosti u usvajanju i implementaciji”.

“Što se tiče Ureda OHR-a, 5+2 su općepoznati uvjeti za njegovo zatvaranje, a među najvažnijim je usvajanje zakona o državnoj imovini na nivou PS BiH. Do tada OHR ostaje u BiH, na čelu sa legalnim i legitimnim visokim predstavnikom”, istaknuo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!