Zvizdić nakon važne odluke Ustavnog suda BiH: Ovo neće proći, niti sada, niti u narednom periodu

Vijesti 24. jul 202412:55 1 komentar
Denis Zvizdić / F.Z./N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj je usvojio prijedlog za donošenje privremene mjere u predmetu broj U-12/24, koji je podnesen u zahtjevu Denisa Zvizdića, prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske. Izborni zakon RS privremno su stavili van snage, nakon čega se medijima obratio i Zvizdić poručujući: Stvari su potpuno jasne, ali ostat ćemo budni.

“Suština odluke je to da u jednoj državi ne mogu biti dva izborna sistema”, saopštio je medijima Zvizdić dodatno pojašnjavajući kako privremenu mjeru sudovi donose u onim situacijama kada nema vremena da se čeka jer bi u suprotnom moglo doći do nepopravljive štete.

Podsjetio je da je Ustavni sud izrazio ozbiljne sumnje da bi Izborni zakon RS narušio i ustavni poredak i političku stabilnost, te stvoriti nepopravljivu štetu po demokratiju.

“Ovdje su stvari potpuno jasne. Namjera im je bila u potpunosti preuzeti nadležnosti CIK-a i da se svi segmenti izbornog zakona sa nivoa Bosne i Hercegovine prebace na nivo entiteta RS. Cilj je da vladajuća koalicija, koja se plaši transparentnosti, i dalje drži sve pod kontrolom i zadrži političku moć. Cilj su bili izbori – ne po volji glasača – nego po volji birača. Ovakva stvar neće proći, ne samo po pitanju izbornog zakona, nego bilo kojeg antiustavnog akta ili aktivnosti. Oni neće proći ni sada, niti u narednom periodu. Bićemo do kraja budni”, podcrtao je Zvizdić.

Poručio je kako očekuje da će ponovo uslijediti “velike, herojske, nacionalističke izjave”, no da neće biti dodatnih aktivnosti vladajućih u RS kojima za konkretne mjere koje bi sa sobom nosile posljedice “nemaju hrabrosti.”

Podsjetimo, Ustavni sud je navedenom odlukom privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula 2024. godine primjenom principa ab initio, pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je ocijenio očiglednim da okolnosti ovog predmeta pokreću vrlo ozbiljna i složena pitanja ustavnosti osporenog Izbornog zakona RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare