Zvizdić: Nema govora o ukidanju Suda i Tužilaštva, SNSD-u to mora biti jasno

Vijesti 22. nov 202317:49 0 komentara
N1

Denis Zvizdić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je kako su prioriteti SNSD-a o zakonima koje treba usvajati kako bi BiH ispunila zahtjeve EU i postala punopravna članica, samo želje Milorada Dodika i da su stvari u praksi drugačije.

Milorad Dodik jučer je obznanio svoje prioritete na evropskom putu BiH. Ustavni sud, OHR i Izborni zakon. Zvizdić je komentarisao može li se koalicija usaglasiti oko ovih pitanja.

“Dodik pravi svoj spisak i to nije spisak koalicije, niti Trojke. To je spisak koji pravi Dodik unutar SNSD-a . Nije to stav koalicije i nigdje u 14 prioriteta koje smo dobili od EU nije OHR. Istina je da je spomenut Ustavni sud, ali ne na način izbacivanja stranih sudija koje tu ostaju do ulaska BiH u EU.”, rekao je.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je razmatrao Zvizdićev prijedlog Zakona o Vrhovnom sudu BiH. Nije bilo entitetske većine, tako da ide na usaglašavanje.

“Predložio sam ga jer neće biti dijelom Zakona o sudovima. Koliko znam, tamo nije predviđen Vrhovni sud. Kada bude potpuno usklađan sa stavovima Venecijanske komisije onda ćemo imati taj zakon. Zakon o sudu, tamo su sporne brojne pravne norme i članovi, od nadležnosti do naziva samoga Apelacionog vijeća”, rekao je i objasnio inicijativu Dodika da se Apelaciono vijeće nalazi sa sjedištem u Banjaluci. “Sasvim sigurno, kada je Dodik u pitanju, misli da bi mogao imati daleko veći utjecaj na ljude u Apelacionom vijeću ako bi se ono nalazilo u Banjaluci, a ne u Istočnom Sarajevu.”

Iz RS kažu kako ovo vodi neustavnom oduzimanju entitetskih nadležnosti, te postepenom gašenju ustavnih entitetskih vrhovnih sudova.

“Naveo sam praksu zemalja u regionu i u EU koji imaju Vrhovni sud. Njegova funkcija je da ujednačava pravnu praksu na teritoriji BiH. Zašto bi neki građanin za neku kaznu bio osuđen u FBiH četiti govdine, a u RS dvije godine? Stav ljudi iz prakse da se to mora regulisati”, kaže Zvizdić.

Komentarisao je i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, te Zakona o Sudu BiH, čiji je predlagač poslanik SNSD-a Milorad Kojić.

“Ne ulazim u politčko nadmudrivanje. Nema govora o ukidanju Suda i Tužilaštva i SNSD-u mora biti jasno da neće proći rješenje u Paralmetarnoj skupštini koje može naštetiti napretku BiH. Ne dolazi u obzir konsenzus koji ne znači napredak BiH”, kaže.

kaže kako je HDZ-ov Predrag Kožul upravu kada kaže da se o ovome trebalo razgovarati polako, u okviru koalicije.

“Slažem se sa Kožulom i pozivam ga da isto predloži kada je u pitanju Izborni zakon. Ne možemo imati neprincipijelna gledišta i da je ono što Trojka predlaže da se beskrajno dugo rješava, a nekim partnerima iz koalicije što je nešto u interesu da se to hitno treba rješavati. Mi smo podržali inicijative u PD PS BiH onih riješenja koji će pomoći rješenje integriteta izbornog procesa. Imamo drugi red koraka u prioritetima izmjene Izbornog zakona”, kaže.

Dodaje da BiH može očekitvati datum od EU za otvaranje pregovora.

“60 do 70 posto je to kao rezultat kredibilnog napretka, a 30 posto je to odraz geopolitičke situacije”, zaključio je.

Opširnije u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!