Zvizdić: Nismo naivni, insistirat ćemo da Srbija i RH poštuju suverenitet BiH

Vijesti 27. okt 202121:12 > 21:58 2 komentara
N1

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u Pressingu na N1 je kazao da susjedne države pored teritorijalnog integriteta moraju poštovati i suverenitet BiH te da će se na tome insistirati.

Zvizdić je prije tri mjeseca napustio SDA čiji je član bio 30 godina. Komentarisao je komentar pojedinih stranaka, posebno SDP-a da je kasno otišao iz ove stranke.

“Taj je argument neozbiljan. Mi govorimo o potrebi da trojka ima ozbiljno kredibilnog kandidata koji raspolaže svim potrebnim iskustvom u vezi s funkcionisanjem državnih organa od Vijeća ministara do Predsjedništva BiH. Ako to uspiju naći onda zaista možemo reći da će član Predsjedništva BiH biti onaj kojeg predloži trojka biti dobar kandidat”, naglasio je.

Među imenima člana Predsjedništva BiH se ovih dana pojavljuje i Haris Silajdžić.

“To je samo ispred Stranke za BiH, nisam siguran da bi se mogao okupiti veći broj stranaka koji imaju veliki koalicioni i izborni kapacitet. Međutim, Silajdžić je jedan od ljudi na čiji background se ne može staviti nikakva primjedba”, dodao je Zvizdić.

Upitali smo Zvizdića ko javno brani BiH, a tajno dogovara njen raspad?

“U BiH postoje dvije dominantne struje i potpuno vidljiva razlika između onih koji su proevropski orijentirani i to su sve probosanski orijentirane partije. Kada je riječ o HDZ-u i oni također imaju ovakav stav, ali i prihvatljiviju retoriku od Milorada Dodika i oni koji rade u Predstavničkom domu su oni koji zaista osjećaju domovinu BiH. Ne vjerujem da se može provoditi tajni projekat na rastakanju i podjeli jedne međunarodne i suverene BiH. Hrvatskom narodu to nije u interesu već da žive komotno u BiH. Bilo je perioda kada su neke radikalnije ideje isplivavale na površini, ali mislim da su svjesni da od toga nema ništa. S druge strane imamo politike koje se deklarativno zalažu za evropske integracije poput SNSD-a, a ustvari suštinski rade na potpunoj blokadi sa željama da bi oni trebali biti dio srpskog i ruskog svijeta”, naglasio je.

Komentarisao je i šutnju Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije kada se govori o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije.

“Šutnja je uvijek odobravanje, barem nam to pokazuje životna praksa. Mislim da je uvijek kada se ide u pravcu izbjegavanja državnih institucija i osoba koje obnašaju državne funkcije, naši susjedi, među kojima je i Vučić, prave ogromnu grešku. U ovoj situaciji Vučić se trebao sastati sa članovima Predsjedništva BiH, to je njegov pandan, a nikako sa Izetbegovićem. Institucije pripadaju svim građanima i onaj ko obnaša neku funkciju bez obzira na ime i prezime on ustvari predstavlja građane, a političke stranke samo njihove članove. Dakle, kada Vučić govori samo o teritorijalnom integritetu to je poruka za međunarodnu zajednicu, ali je jednako važan i suverenitet kako unutrašnji tako i vanjski. To znači da je država uspostavila po vertikali vanjski suverenitet, jednak odnos sa drugim državama koje nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje poslove BiH, a unutrašnji suverenitet je suverenitet državnih institucija na području cijele države. To nije korektno i dobrosusjedski, nismo naivni znamo o čemu pričamo i zaista ćemo insistirati da svi i Srbija i Hrvatska poštuju i teritorijalni integritet, suverenitet i političku nezavisnost BiH”, poručio je Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare