Zvizdić pozvao strane sudije da zanemare antiustavne pozive iz RS-a da napuste svoje legitimne pozicije

Vijesti 27. dec 202311:58 1 komentar
Denis Zvizdić / F.Z./N1

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozvao je strane sudije u Ustavnom sudu BiH da u potpunosti zanemare "tendenciozne i antiustavne pozive da napuste svoje legalne i legitimne pozicije".

Ističe da pismo predsjednika NSRS stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH sa prijedlogom da daju ostavke predstavlja nastavak histerične kampanje protiv državnih pravosudnih institucija i antiustavan čin koji nema utemeljenje u bilo kojem aktu nacionalnog prava niti Mišljenju Evropske komisije za BiH na koje se Nenad Stevandić u obrazloženju poziva, netačno i proizvoljno tumačeći jedan od 14 prioriteta.

– Kao prvo, u ovoj fazi evropskih integracija Bosne i Hercegovine pitanje Ustavnog suda BiH i njegovog sastava nije niti uvjet, niti prepreka za dalji napredak BiH na putu prema EU. Drugo, ozbiljna prepreka na evropskom putu BiH nije sastav Ustavnog suda BiH, nego neprovođenje njegovih odluka koje su konačne i obavezujuće – ističe Zvizdić i dodaje kako će pitanje statusa stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i pitanje strukturne reforme pravosuđa BiH biti riješeno kada se zatvore odgovarajuća pregovaračka poglavlja, posebno ona koja se tiču pravosuđa osnovnih prava, odnosno funkcioniranja institucija i vladavine prava.

– Zato je važno otvaranje pregovora sa EU – navodi.

Također, ističe da nikada neće biti prihvaćen prijedlog o paritetnom sastavu ili etničko/entitetskom glasanju u Ustavnom sudu BiH, jer za to, kako kaže, nema, niti će postojati parlamentarna većina u PS BiH.

– Postoje ozbiljne prepreke na evropskom putu BiH, a jedna od njih je, kako je to jasno napisano u jednom od 14 prioriteta, nepostojanje pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini. Riječ je o potrebi osnivanja Vrhovnog suda BiH, jer je BiH jedina zemlja u regionu koja nema Vrhovni sud – podcrtao je Zvizdić, naglasivši da ozbiljna prepreka na evropskom putu BiH nisu strane sudije u Ustavnom sudu BiH, ali jeste obaveza da se ukloni pravo veta u odlučivanju u svim upravnim tijelima nadležnim za provođenje acquisa, kako je to jasno napisano u jednom od 14 prioriteta.

– Dakle, pitanje tkz. “izbacivanja” stranih sudija iz Ustavnog suda BiH je uvjetni prioritet za evropski put BiH samo u mislima i željama političara iz bh. entiteta RS čija je neskrivena namjera da rastoče, derogiraju i ponište pravosuđe na nivou BiH i spuste ga na entitetsko-općinski nivo gdje bi tužioci i sudije morali štititi političare koji su sami sebe zaštitili imunitetom, a kažnjavati obične građane i neistomišljenike – poručio je Zvizdić preko društvenih mreža.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare