Zvizdić: Razočaravajuće da opozicija u RS stoji rame uz rame sa organizatorima antiustavne proslave

Vijesti 09. jan 202413:23 2 komentara
F.Z./N1

Denis Zvizdić (NIP), dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, oglasio se povodom obilježavanja 9. januara kao neustavnog Dana Republike Srpske. Podsjetio je da je nepoštivanje odluka Ustavnog Suda BiH krivično djelo, te da je razočaran ponašanjem opozicijom u ovom entitetu.

“Danas je opet u bh. entitetu RS organizivana sramotna, anticivilizacijska i provokativna proslava koju je Ustavni sud proglasio antiustavnom. Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo. To, naravno, znaju pravosudni organi BiH koji moraju djelovati u skladu sa Krivičnim zakonom BiH i nadležnostima koje imaju. Deveti januar 1992. kada je stvorena paratvorevina “Srpska Republika Bosna i Hercegovina” je jedan od najmračnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH, kojim je ozvaničen početak masovnih svirepih ubistava, silovanja, mučenja, koncentracionih logora i progona pripadnika nesrpskog, a posebno bošnjačkog naroda, što je kulminiralo genocidom u Srebrenici”, naveo je Zvizdić.

Dodao je da je razočaravajuća i činjenica da pojedini opozicioni lideri u RS, stoje rame uz rame sa organizatorima i promotorima antiustavne proslave 9. januara, te da time pokazuju da podržavaju iredentističku i ratnohuškačku politiku vladajućih.

Podsjetimo, obilježavanje 9. januara kao Dana RS je Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 26. novembra 2015. godine jasno utvrđeno kao neustavno, jer direktno krši ustave i Bosne i Hercegovine i same Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare