Zvizdić: Uvođenje “ideje o genocidu” je nastavak negiranja genocida

Vijesti 04. feb 202217:38 0 komentara
N1 BiH

Uvođenje "ideje u genocidu" u zakondavnostvo je nastavak negiranja genocida u Srebrenici, poručio je Denis Zvizdić osvrčući se na prijedlog Zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, koji je danas upućen u parlamentarnu proceduru.

“Mislim da je riječ o nastavku negiranja genocida. Ideju o genocidu su vjerovatno imali oni koji su započeli agresiju na BiH devedesetih godina, ali zločin genocida je načinjen u Srebrenici, on je presuđen od relevantnih međunarodnih sudova, i ovaj nastavak je samo nastavak negiranja zločina genocida”, poručio je Zvizdić.

Ovaj političar poručuje, da mu je neprihvatljvo da ovakav zakon ide po hitnoj proceduri, na način kako je i upućen, čime se onemogućava šira rasprava i amandmansko djelovanje. Zvizdić je komentarisao i prijedloge HDZ-a BiH koji su se našli na stolu u Neumu, a u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Bio sam prisutan u Neumu i Venecianska komisija je odbila predloženi model izbora člana Predsjedništva zato što je značio potpunu nejednakost glasa, i to ne 1/2, nego 1/20 ili 1/30 i to je prava istina što se tiče predloženih modela o načinu izbora člana Predsjedništva”, rekao je Zvizdić.

U Parlament BiH dostavljen Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Na koncu, Denis Zvizdić se osvrnuo i na raspravi o Izbornom zakonu u hrvatskom Saboru. Rekao je da od Hrvatske kao članice EU, očekuje standarde EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!