Sladić objavio prognozu: Iznadprosječne temperature za vikend, a onda nagli pad

Vrijeme 30. nov 202316:01 0 komentara
N1

Slijede iznadprosječne temperature u petak i subotu što će rezultirati ubrzanim topljenjem snijega na planinama, najavio je u kolumni za N1 meteorolog Nedim Sladić.

U petak i subotu do 22 °C, a u nedjelju u Bosni jedva iznad nule.

Petak, 01.12.2023.

Sinoptička situacija: naša zemlja nalazi se na prednjoj strani ciklone u razvijanju nad Đenovskim zaljevom uz advekciju osjetno toplijeg i vlagom bogatog zraka sa jugozapada Europe. Na visini produbljuje se dolina koja se premješta istočno preko sjevernog dijela Španije i Azurne obale, uvjetujući izraženiji termički gradijent između juga i sjevera.

Prognoza vremena: u petak, 01.12.2023. prognozira se iznadprosječna toplota. Više oblačnosti očekuje se u zapadnim, jugozapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne gdje će većinom preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a kiša je izgledna u planinskim predjelima regije. U ostatku zemlje djelomično vedro, s tim da je najviše sunčanog vremena na području sjeveroistočne Bosne zahvaljujući fenskom utjecaju koji pomaže smanjenju naoblake na zavjetrinskoj strani planine. Vjetar umjeren do jak, sa olujnim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 15 do 20, na sjeveroistoku Bosne usljed fenskog efekta i jače insolacije do 22 °C.

N1
N1

Subota, 02.12.2023.

Prognoza vremena: razvijanje ciklone i njeno približavanje našim područjima. Prijepodne sunčanije je na području istočne i sjeveroistočne Bosne gdje su izgledi najveći da veći dio dana ostane suho, a u ostatku zemlje umjereno, prema zapadu, jugozapadu i sjeverozapadu i pretežno oblačno. Oblačnost će se postepeno povećavati od jugozapada prema sjeveroistoku. Kiša u početku u višim planinskim područjima jugozapadne Bosne, a od sredine dana prema poslijepodnevu, premještanjem ciklone dalje na istok, jačim razvojem oblačnosti i u većem dijelu sjeverozapadne Bosne, šireći se prema istočnoj Bosni. Uz vertikalne razvoje oblaka, bit će i pljuskova koji će biti praćeni i grmljavinom. Uzimajući u obzir blizinu hladne zračne mase, uz pljuskove i grmljavinu ne može se isključiti niti pojava sitnijeg grada. Novi val padavina i pad temperature od sjeverozapada, uvjetovan hladnim frontalnim poremećajem, navečer se premješta preko Krajine. Vjetar jak, sa olujnim udarima brzine 60 do 90 km/h, južnog i jugozapadnog smjera. Postepeno slabljenje vjetra prognozira se prema večeri, kada će u Krajini okrenuti smjer na sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 18, na sjeveroistoku Bosne zahvaljujući fenskom utjecaju i do 20, a dnevna od 15 do 22 °C. Tokom večernjih sati na prostoru Krajine temperatura zraka će osjetnije opasti.

N1
N1

Nedjelja, 03.12.2023.

Prognoza vremena: u nedjelju, 03.12.2023. prognozira se jači pad temperature zraka uvjetovan premještanjem hladne fronte. U prvom dijelu dana očekuje se postepeno slabljenje padavina u Krajini i smanjenje naoblake. Slabije padavine prijepodne se premještaju na jugoistok preko centralnih predjela Bosne gdje će prolazno biti susnježice i slabog snijega. U južnoj Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jačanjem utjecaja anticiklone, smanjenje naoblake od drugog dijela dana prema večeri sa sjeverozapada širi se prema istoku. Vjetar slab do umjeren, sjevernog smjera. Osjetno hladniji dan u odnosu na petak i subotu. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na jugu do 8, a dnevna od -1 do 4, na jugu od 6 do 12 °C.

N1

Na srednjoročnim stazama?

Osim prolaznih ugrizića zime početkom decembra (kao u nedjelju, 03.12), novi i veći dugotrajniji prodor hladnoće zasad nije vidljiv. Zapravo, statistički gledano i sa ovakvim razvojem, u globalu prvih 10-15 dana veće su nam vjerovatnoće relativno blagog vremena nad južnim, zapadnim i centralnim dijelom Europe, naročito prema kraju prve dekade decembra.

N1

ZABRANJENO PREUZIMANJE OVOG SADRŽAJA

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!