Sladić za N1: Intenzivnije padavine u Hercegovini, još bez snijega u nizinama

Vrijeme 16. nov 202222:09 0 komentara
Nedim Sladić (Nova BH)

Preko naše zemlje se tokom noći sa srijede na četvrtak sa zapada Mediterana premješta kratkovalna visinska dolina sa vlažnim i svježijim zrakom u zapadnom visinskom strujanju, a u prizemlju frontalni poremećaj uz pripadajuće ciklonalno polje koje odmiče prema istoku Europe. Po njenom odmicanju prolazno se očekuje jačanje zračnog pritiska u prizemlju, a sa zapada prema večeri uslijedit će ponovo njegov pad uslijed produbljenja nove visinske doline i formiranja novog ciklonalnog polja u Đenovskom zaljevu.

Prognoza: u četvrtak, 17.11.2022. se nakon kiše u predstojećoj noći, u jugozapadnim dijelovima Hercegovine i intenzivnije gdje su izgledni i lokalni pljuskovi sa grmljavinom uslijed zasićenog zraka vodenom parom, sukobljavanjem visinskih strujanja i manjim curenjem svježijeg zraka sa sjeverozapada prema nižim nivoima atmosfere, do jutra u Bosni i Hercegovini prognozira slabljenje padavina, a u većini predjela do polaska na posao i prestanak. Prijepodne uglavnom suho uz umjereno od sjeverozapada Bosne do pretežno oblačno vrijeme prema istoku, a tokom dana uz manje prisutne vlage duž atmosferskog stuba u većem dijelu Bosne prolazno manje naoblake uz djelomično vedro vrijeme. Oblačnije vrijeme se najizglednije zadržava na području Hercegovine. Novi i jači porast naoblake izgledan je prema večeri na petak sa zapada. Vjetar slab do umjeren, u početku zapadni i sjeverozapadni koji mijenja smjer na jugo tokom dana. Jutarnja temperatura od 4 do 9, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 15, na jugu Hercegovine do 18 ºC.

Petak, 18.11.2022.

Sinoptika: produbljena dolina iznad Đenovskog zaljeva formira novo ciklonalno polje u Đenovskom zaljevu premještajući se prema Jadranu gdje dodatno jača, prelazeći preko zapadnog Balkana dalje na istok uz pripadajući topli front, a istovremeno novi, sekundarni razvitak ciklone nad Đenovom. Po visini izražen dotok vlažnog zraka u jugozapadnom visinskom strujanju, dok se u nižim po odmicanju spomenute ciklone na istok počinje podvlačiti hladniji zrak sa njene zadnje strane.

Prognoza: u petak, 18.11.2022. novi porast naoblake u prvim satima petka uslijed pritjecaja vlažnog zraka u zapadnom visinskom strujanju Bosni i Hercegovini uvjetuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, najprije na zapadu i jugu zemlje. Intenzivnije padavine su izgledne na području juga Hercegovine. Prolazno jače padavine uslijed curenja hladnijeg zraka sa sjeverozapada izgledne su i na sjeveru Bosne, duže rijeke Save. Padavine će u većem dijelu zemlje oslabjeti prema večernjim satima, a nakratko i prestati. Vjetar slab do umjeren, u većem dijelu zemlje južni, a na sjeveru Bosne sjeverozapadni. Na planinama umjeren do jak. Jutarnja temperatura tokom većeg dijela dana bez bitnije promjene i većinom od 7 do 11, na jugu do 14 ºC.

Subota, 19.11.2022.

Prognoza: novi utjecaj ciklone iz zapadnog Sredozemlja te pritjecaj vlažnog zraka u jugozapadnom visinskom strujanju. U subotu, 19.11.2022. prolazno djelomično vedro vrijeme prijepodne na sjeveru i sjeveroistoku Bosne uz postepen porast naoblake prema sredini dana. U Hercegovini oblačno sa kišom koja se širi dalje prema sjeveru. Približavanjem utjecaja ciklone od poslijepodnevnih prema večernjim satima se u Hercegovini prognoziraju intenzivnije padavine, gdje se očekivane količine kreću od 20 do 50, lokalno i do 70 lm-2 (i.e. litara po kvadratnom metru). Na planinama se prognozira snijeg uglavnom na nadmorskim visinama iznad 1500 metara, s tim da je izgledniji na sjeverozapadu Bosne u kasnim večernjim satima na nadmorskim visinama iznad 1000 metara. U večernjim satima jače padavine izgledne su i na području centralne i istočne Bosne. Vjetar slab do umjeren, jugoistočni. Do kraja dana promijenit će smjer na istok i sjeveroistok. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do 13, a dnevna od 6 do 11, na jugu do 14 ºC. Tokom večeri pad temperatura zraka na sjeverozapadu.

U nedjelju, 20.11.2002. prognozira se postepeno smirivanje vremena do kraja dana.

Figura 1: Sinoptička situacija u subotu, 19.11.2022. u 19:00. Hladniji zrak sa sjevera je pred vratima naše zemlje, a u Sredozemlju utjecaj polja niskog zračnog pritiska koje donosi padavine te jugozapadno strujanje.

Preuzimanje ovog sadržaja je zabranjeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad