Sladić analizira oktobar i prognozira: Stiže nam kiša, pad temperatura i snijeg

Vrijeme 20. okt 202108:29
Vremenska prognoza za oktobar nedim sladic
Izvor: Vremenska prognoza - Nedim Sladić

Nakon jednog od najtoplijih ljeta u znanoj historiji naše zemlje u kojem smo na vrhuncima toplotnih valova često priželjkivali svježije dane, nismo ni slutili da će prava, prva konkretna, širokopojasna kiša nakon maja mjeseca stići u našu zemlju i napojiti žednu zemlju tek u oktobru.

Ne računajući lokalne nestabilnosti i neravnomjerno raspoređene padavine ovog ljeta, suša je prijetila poljoprivredi, a nažalost i prepolovila doprinose određenih kultura – prije svega kukuruza, kojem pored suše nisu pogodovale izuzetno visoke temperature zraka. Septembar, iako je bio podnošljiviji, i dalje je bio dosta vruć, a suši kao da se nije nazirao potpuni kraj. Međutim, polovinom prve dekade oktobra 2021. godine smo prilično naglo uskočili u kasnu jesen i kišne dane – i to gotovo njih 10 dana zaredom. Zanimljivo je da smo 05.10. imali posljednji dan s ljetnom temperaturom zraka (temperatura zraka prelazi 25,0 ºC), da bismo vrlo naglo u naredna 72 sata na planinama bilježili i uobičajeni, ovosezonski snijeg. Ipak, impresivno je da su, primjera radi, Zeničani, imali skoro i vreli dan (nedostajalo je svega 0,1 ºC do 30,0 ºC), da bi ubrzo temperature pale na jednocifrene vrijednosti primjerenije novembru mjesecu čak i u najtoplijem dijelu dana. Razlog ovakve vremenske situacije potražujemo u snažnom prodoru hladnijeg zraka sa sjevera, što vidimo po ovim zelenim nijansama koje se od sjeveroistoka Europe protežu osom do samog juga Europe (Figura 1 – prikazana strelicom), dok linije na karti temperaturnog polja povezuju mjesta sa istom temperaturom zraka, sa razmakom između od 5 ºC. (Figura 2 i 3).

Nedim Sladić

 

 

Nedim Sladić
Nedim Sladić

Jača promjena vremena koja je zahvatila našu zemlju u večernjim satima 05.10. osim osjetnijeg pada temperature donijela je i prijekopotrebnu kišu. Nju je uzrokovala ciklona nad Apeninskim poluotokom u odmicanju prema južnom Jadranu koja je dovlačila vlažan i nestabilan zrak prema našim područjima, dok je istovremeno pristizao hladniji zrak, uzrokujući uslove za značajnije kondenzovanje zraka i jače padavine (Figura 4 – centar označen crnim krugom). Najviše kiše je palo na području zapadne Bosne, u Hercegovini i Krajini, gdje je mjestimično u tri dana palo preko polovine ukupnog mjesečnog prosjeka, a na području Mostara i Neuma jače grmljavinsko nevrijeme je pred kraj prve dekade mjeseca uzrokovalo i bujične poplave, gdje je mjestimice palo i preko 50 mm kiše u kratkom vremenskom periodu (Figura 5 – označeno ljubičastom bojom i bijelim krugom).

Nedim Sladić
Nedim Sladić

Kako su prvu polovinu mjeseca obilježile padavine, jasan je odraz i na maksimalne i minimalne temperature zraka, koje su iz crvenih nijansi s početka mjeseca prešle u one zelene (Figura 6), dok jutarnje temperature su se približavale iz žutih nijansi u zelene – one bliže vrijednosti od 0 ºC (Figura 7).

Nedim Sladić

 

Nedim Sladić

Posljedično su trpjeli najviše ljubitelji sunca, koji su gotovo jednu cijelu sedmicu imali priliku gledati guste, tamne oblake, naročito u periodu od 06. do 16.10. Vidimo na mapi osunčanosti kako je žutih nijansi manje nego recimo onih sivih, koje predstavljaju dane u kojima je oblačnost bila dominantnija (Figura 8).

Nedim Sladić

Iako djeluje da je dosadašnji dio oktobra 2021. subjektivno hladniji od prosjeka, prvih 5 dana i dalje na mjesečnoj bazi ga čuvaju od statistike hladnijeg, i većinom je u rangu prosječnog u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010. Međutim, period od 06. do 16.10. pripada hladnijem vremenu od prosjeka, u pojedinim danima i znatnije.

 

Ako pogledamo vremensku prognozu za naredne dane, ponovo ćemo dobiti oblake i padavine, i to u četvrtak, najprije u Hercegovini i zapadnoj Bosni koji će dovlačiti jugo i jugozapadnjak, a u petak hladna fronta sa sjeverozapada premjestit će se preko naše zemlje donoseći kišu i osjetniji pad temperature, koji bi bio znatno osjetniji u subotu kada bi na planinama centralne Bosne ponovo bilo i snijega. No, upravo ona će donijeti postepeno smirivanje vremena, najprije na sjeverozapadu Bosne usljed jačanja zračnog pritiska, a do večeri i u ostatak zemlje.

 

Zabrana preuzimanja djela:

 Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst dužan je to isključivo učiniti uz dozvolu uredništva portala N1  navodeći minimalno jedan link ka originalnom tekstu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar