Najnovije američko istraživanje pokazalo je da vrijeme konzumiranja obroka može uticati na kardiometaboličko zdravlje žena, odnosno da je unos većeg broja kalorija poslije 18 sati povezan s lošijim zdravljem kardiovaskularnog sistema.
Nedavno sprovedena studija upućuje na to da konzumiranje obroka ranije tokom dana može doprinjeti gubitku kilograma, za razliku od jela kasnije tokom dana, koje utiče na gojenje i usporava metabolizam.
I ranija istraživanja su pokazala da kasniji obroci povećavaju markere upale koji su obično povezani s razvojem dijabetesa i bolesti srca, a neke druge studije, sprovedene na laboratorijskim miševima i ljudima, pokazale su da planiranje obroka u tačno određeno vrijeme može doprinjeti kontroli nivoa šećera u krvi, prenosi Medical News Today.
Najnovije istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za srce (AHA) u Filadelfiji, upućuju na to da konzumiranje veće količine kalorija u večernjim satima može negativno da utiče na kardiovaskularno zdravlje žena.
Glavni autor studije je dr. Nour Makarem, naučna saradnica na Univerzitetu Kolmbija. Ona i njene kolege su godinu dana pratili dijetetske navike 112 žena prosječne dobi od 33 godine.
Istražili su kardiovaskularno zdravlje učesnica studije na početku i godinu dana kasnije uz pomoć programa “Life's Simple 7”, koji čini sedam promenjivih uzročnika rizika, što ih je postavio AHA.
Kod ispitanica se pratio krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi, fizička aktivnost, ishrana, telesna težina i pušačke navike. Na osnovu tih faktora naučnici su izračunali kardiovaskularni zdravstveni rezultat za svaku od njih.
Manje kalorija uveče smanjuje kardiovaskularni rizik
Studija je pokazala da su žene koje su konzumirale više kalorija poslije 18 sati bile sklonije lošijem kardiovaskularnom zdravlju. Kod onih koje su veću količinu hrane unosile kasnije, kardiovaskularni rizični faktori su se pogoršavali. Uočen je porast krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, kao i telesne težine.
Zapravo, za svakih jedan odsto porasta unosa kalorija poslije 18 sati u istoj mjeri je opadao rezultat njihovog kardiovaskularnog zdravlja.
“Dosad se pristup načinu života, kada je po sredi prevencija srčanih bolesti fokusirao na to što jedemo i koliko jedemo. Ovi preliminarni rezultati ukazuju na to da osobe koje vode računa o vremenu i količini kalorija kada su u pitanju večernji obroci, doprinose smanjenju rizika od srčanih bolesti”, rekla je dr Makarem i dodala da bi se, da bi rezultati bili pouzdaniji, trebalo bi da sprovede dodatna studija na većem uzorku i među različitim populacijama žena.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad