Istraživači su otkrili da dvije kašike jabučnog octa na dan pomažu ljudima na dijeti u gubitku gotovo dvostruko više kilograma u tri mjeseca - u odnosu na one koji nisu pili jabučni ocat.
Odlično za gubitak viška kila
Razlog tome je to što kiselina iz jabučnog octa potiskuje apetit, ubrzava metabolizam i smanjuje zadržavanje vode u tijelu. Naučnici imaju teoriju da remeti probavu škroba u tijelu, što rezultira ulaskom manjeg broja kalorija u krvotok.
Prema jednom istraživanju, uzimanje jedne ili dvije kašike (15 ili 30 ml) jabučnog octa pomiješanog s vodom na dan, i tako tri mjeseca, pomoglo je ljudima s viškom kilograma da u prosjeku izgube između 1,2 i 1,7 kilograma.
Istraživači su došli do zaključka da dvije žlice jabučnog octa dnevno mogu pomoći ljudima koji su na dijeti izgubiti gotovo dvostruko više kilograma u tri mjeseca – u odnosu na one koji nisu konzumirali jabučni ocat, pod uvjetom da su imali podjednake prehrambene navike i tjelesnu aktivnost, prenosi healthline.com.
Doprinosi boljem radu probave
Teorija je da jabučni ocat povećava kiselost u želucu, što pomaže našem organizmu u stvaranju pepsina, enzima koji razgrađuje bjelančevine. Stoga, nije loše popiti vodu s jabučnim octom prije obroka – jednu do dvije žlice (15 do 30 ml) u čaši vode neposredno prije jela, pišu 24sata.
Također, jedan od najstarijih načina korištenja jabučnog octa pomiješanog s vodom je za umirivanje iritiranog želuca. Osim toga, ova kombinacija dobra je i ta ublažavanje grčeva u crijevima te za smirivanje proljeva.
Štiti od nekih bolesti
Popularni razlozi za uzimanje jabučnog octa su i zaštita od bolesti srca, smanjivanje rizika od pojave raka i u borbi protiv infekcije. Naime, studije napravljene na životinjama sugeriraju da jabučni ocat može smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka te usporiti razmnožavanje bakterija, ali takva istraživanja nisu provedena na ljudima.
Ipak, postoji nekoliko studija koje su otkrile da su ljudi, koji redovito jedu salate s preljevima na bazi jabučnog octa, pod manjim rizikom od pojave srčanih bolesti i nakupljanja viška masnoća u trbuhu.
Pomaže nakon vježbanja
Aminokiseline iz jabučnog octa rastvaraju mliječnu kiselinu koja se stvara u mišićima kod vježbanja ili velikog stresa, a to pak izaziva osjećaj umora. Osim toga,jabučni ocat sadrži enzime i kalij koji pomažu da se čovjek osjeća manje umornim. Dodajte malo octa u vodu (kašiku do dvije) i popijte.
Ublažava grčeve u nogama
Za ublažavanje noćnih grčeva u nogama jabučni ocat je idealan jer sadrži kalij, a grčevi se pojavljuju upravo zbog niske razine tog minerala u tijelu. Umiješajte 2 žličice jabučnog octa i žličicu meda u čašu tople vode i to popijte.
Jabučni ocat možete napraviti sami
Ovaj ocat možete raditi od cijelih jabuka, ako imate viška, ili od ostataka nakon konzumacije – kore i sredine gdje su koštice. Ukoliko ne jedete jabuke često pa nema puno ostataka, tada ih sakupljajte u zamrzivaču dok ne dobijete dovoljnu količinu za izradu octa.
U staklenku stavite jabuke narezane na manje komade ili ostatke jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litru vode se stavi otprilike trećina šalice šećera. Staklenku prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte.
Nakon otprilike sedmicu tekućina postaje tamnija. Tada je procijedite i vratite u staklenku pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri sedmice. Znat ćete da je jabučni ocat gotov kada se pojave mjehurići u tekućini. Jabučni ocat čuvajte na hladnijem mjestu.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad