Bernard Kaić: Nemamo dovoljno podataka da mijenjamo preporuke za AstraZenecu

Zdravlje 08. apr 202109:40
Izvor: Peter Byrne/Pool via REUTERS

Europske zemlje trebale bi same odlučiti kako će postupati s uporabom cjepiva AstraZenece i povezanih rijetkih krvnih ugrušaka na temelju svojih stopa zaraza i dostupnosti alternativnih cjepiva, objavio je europski medicinski regulator u srijedu. Epidemilog Bernad Kaić gostovao je danas u Novom danu. Govorio je o cjepivu AstraZenece.

“Mi smo se nadali da će nam nova izvješća EMA-e reći otprilike koliki je rizik od tih nuspojava. Nisu to rekli. Nadali smo se da će reći koji su rizični faktori, nismo ni to dobili. Ostaje nam da sami odlučimo što ćemo na temelju vlastitih podataka. Mi nemamo događaje trombotičke trombocitopenije koji se spominju”, ističe Kaić.

“Mi zapravo nemamo dovoljno podataka da mijenjamo preporuke u ovom trenutku”, dodaje.

“Njemačka temelji svoju preporuku na temelju preporuke EMA-e, već oni imaju dovoljno tih slučajeva da donesu svoje preporuke”, tvrdi Kaić.

Kaić misli da treba nastaviti cijepiti AstraZenecu, sve dok ne bude dokaza da neku skupinu građana ne bi trebalo cijepiti.

VEZANA VIJEST

“Ispitanika u kliničkoj studiji je nedovoljno da bi se uočili tako rijetki događaji poput krvnih ugrušaka. Ne znam zašto je od početka toliko problema s AstraZenecom. S vremenom se pokazalo na masovnom korištenju u Europi i Veliki Britaniji se shvatilo da je učinkovitost praktički jednaka kao s drugim cjepivima”, kazao je Kaić.

Jedan od razloga nepovjerenja u cjepivo AstraZenece je i što je cijena relativno niska u odnosu na druga cjepiva?

“Cijena ocrtava koliko su zemlje europske uložile u razvoj cjepiva. U razvoj svih ovih cjepiva je Europska uložila milijarde eura, ali vjerojatno u AstraZenecu više jer je krenula prva s time”, ističe.

Komentari

Vaš komentar