Konzumacija tamne čokolade može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 21%, dok mliječna čokolada ne pokazuje slične prednosti rezultati su studije sa Harvarda.
Nova studija sa Harvard TH Chan School of Public Health sugerira da konzumiranje tamne čokolade, ali ne i mliječne čokolade, može biti povezano sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
“Naši nalazi sugeriraju da nije svaka čokolada napravljena isto”, rekao je glavni autor Binkai Liu, doktorant na Odsjeku za ishranu. “Za svakoga ko voli čokoladu, ovo je podsjetnik da mali izbori, poput odabira tamne čokolade umjesto mliječne čokolade, mogu pozitivno utjecati na njihovo zdravlje.”
Studija će biti objavljena online 4. decembra u The BMJ.
Tokom više od 30 godina, 192.000 odraslih učesnika koji su bili bez dijabetesa na početku studije prijavili su svoje prehrambene navike, uključujući konzumaciju čokolade, kao i tjelesnu težinu. Do kraja perioda istraživanja, skoro 19.000 od ukupnog broja učesnika prijavilo je dijagnozu T2D. Od skoro 112.000 koji su posebno izvještavali o svom unosu crne i mliječne čokolade, gotovo 5.000 je dobilo dijagnozu T2D.
Ključni nalazi: tamna čokolada obećava
Studija je pokazala da su učesnici koji su konzumirali najmanje pet unci bilo koje vrste čokolade sedmično imali 10% manji rizik od T2D u poređenju sa onima koji nikada ili rijetko konzumiraju čokoladu. Tamna čokolada imala je još veći uticaj: učesnici koji su konzumirali najmanje pet porcija ove čokolade nedeljno pokazali su 21% manji rizik od T2D. Istraživači su također primijetili smanjenje rizika od 3% za svaku porciju tamne čokolade koja se konzumira sedmično. U međuvremenu, konzumacija mliječne čokolade nije bila povezana sa smanjenim rizikom od T2D. Povećana konzumacija mliječne čokolade, ali ne i tamne čokolade, bila je povezana s dugotrajnim povećanjem tjelesne težine, što je potencijalni doprinos razvoju Dijabetesa tipa 2.
“Bili smo iznenađeni jasnom podjelom između utjecaja tamne i mliječne čokolade na rizik od dijabetesa i dugoročno upravljanje težinom,” rekao je odgovarajući autor Qi Sun, vanredni profesor na Odsjeku za ishranu i epidemiologiju. “Iako tamna i mliječna čokolada imaju sličan nivo kalorija i zasićenih masti, čini se da bogati polifenoli u tamnoj čokoladi mogu ublažiti efekte zasićenih masti i šećera na debljanje i dijabetes. To je intrigantna razlika koju vrijedi više istražiti.” zaključio je.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!