Direktor FBI-ja: COVID-19 “procurio” iz laboratorije

Svijet 05. mar 202312:07
"Lockdown" u Šangaju, Kina (REUTERS/Aly Song)

Direktor FBI-ja Christopher Wray saopštio je da njegova agencija vjeruje da je pandemija COVID-19 nastala kao posljedica nesreće u laboratoriji u Vuhanu u Kini. Međutim, među američkim obavještajnim agencijama, kao i među naučnicima, i dalje nema konsenzusa o porijeklu virusa, javlja Glas Amerike.

Direktor Federalnog istražnog biroa kaže da njegova agencija već neko vrijeme vjeruje da je pandemija COVID-19 nastala kada je virus “procurio” iz laboratorije u Vuhanu u Kini. Međutim, Bijela kuća umanjuje značaj nalaza FBI-ja.

“Vidjeli smo mnogo različitih zaključaka unutar obavještajne zajednice. Neke agencije su donijele zaljučke koji idu na jednu stranu, neki su donijeli zaključke koji idu na drugu stranu. Neki kažu da još nemaju dovoljno informacija, zato želimo da budemo veoma oprezni”, istakla je Karine Jean-Pierre, sekretarka za štampu Bijele kuće.

State Department također navodi da obavještajne agencije američke vlade imaju različita gledišta o porijeklu pandemije.

“Ono što znamo je da, već dvije godine, Narodna Republika Kina blokira međunarodne istražitelje i članove globalne zajednice stručnjaka za javno zdravlje u pristupu informacijama o ranoj fazi zaraze. Važno je da Kina bude transparentna, ne samo zbog ljudi širom svijeta nego i za dobrobit svojih građana”, kaže portparol State Departmenta Ned Price, prenosi Glas Amerike.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavila je da američki obavještajni zaključci nemaju kredibilitet.

“Kina se odlučno protivi političkoj manipulaciji istraživanja porijekla virusa, u svakoj formi. Samo miješanje obavještajne zajednice u naučna pitanja je dokaz politizacije istrage o porijeklu virusa”, ističe Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Mnogi naučnici, na osnovu dostupnih dokaza, smatraju da je pandemija počela kada je virus sa životinja prešao na ljude. Michael Osterholm, ekspert za zarazne bolesti, koji savjetuje Bidenovu administraciju o COVID-19, kaže da je najvažnije – spriječiti buduće pandemije.

“Da li je došlo do direktnog prijenosa virusa sa životinja na ljude? Da li su se radnici u laboratoriji slučajno zarazili virusom koji se onda proširio? Možda nikada nećemo saznati. Svakako postoji velika količina naučnih dokaza koja kaže da je virus prešao sa životinja na ljude. Ali kao neko koga već godinama veoma brine bezbjednost laboratorija, ne mogu sa sigurnošću da kažem da se to nije dogodilo. I to je ono gdje smo sada. Moramo da podrazumijevamo da su obje mogućnosti stvarne, i da pravimo planove za budućnost tako što ćemo reći – ne želimo da nastane još jedna pandemija – bilo zbog prijenosa virusa sa životinja na ljude, ili zato što je virus pobjegao iz laboratorije”.

Porijeklo koronavirusa bit će u fokusu dvogodišnje istrage o američkoj strateškoj konkurenciji sa Kinom koju je ove sedmice pokrenuo Predstavnički dom.

“Da li mislite da postoji šansa da je laboratorija u Vuhanu korištena za istraživanja biološkog oružja?”, pitao je republikanski kongresmen Jima Banks na pretresu Matthewa Pottingera, bivšeg člana Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

“Ono što pouzdano znamo je da se kineska vojska bavila istraživanjima koronavirusa. Znamo da su obavljali eksperimente, i to koristeći američku tehnologiju, da rade na himeričkim virusima, onima koji su vještački stvoreni. Znamo da je kineska vojska učestvovala u pokušajima da se razviju vakcine za koronaviruse”, odgovorio je Pottinger.

Pottinger, koji je u Trumpovoj administraciji učestvovao u izradi politike prema Kini, rekao je članovima Kongresa da je proteklih godina bilo više incidenata kada su opasni patogeni procurili iz kineskih laboratorija, uključujući i prvobitni koronavirus – SARS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad