Doktori kažu da ova hrana poboljšava probavu i smanjuje rizik od kamenaca

Zdravlje 29. aug 202408:02 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Parajdaz nije samo ukusne i svestrane, već su i prava riznica vitamina. One su bogate vitaminima B, C, A i K, kao i magnezijem, kalcijem, jodom, fluorom, kalijem, bakrom i željezom. Svaki mikroelement koristan je na svoj način.

Rajčice djeluju diuretski, potiču izlučivanje soli iz organizma te sprječavaju njihovo taloženje. Osim toga, pomažu u normalizaciji probave. Vlakna su korisna za kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt, osiguravajući redovito pražnjenje crijeva.

Jedinstvena svojstva rajčice povezuju se s antioksidansom likopenom koji sadrži. Znanstvenici su dokazali da likopen smanjuje rizik od raka i bubrežnih kamenaca.

Ako imate pankreatitis, dijabetes, gastritis, žučne kamence ili bolest jetre, rajčice treba isključiti iz prehrane. Ova namirnica može pogoršati tijek simptoma, pa je važno konzultirati se s liječnikom prije konzumacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!