Dvije grickalice koje mogu uzrokovati inzulinsku rezistenciju

Zdravlje 16. apr 202417:37 0 komentara
Unsplash

Iako su određene grickalice primamljive, ne znači da su nužno zdrave. Neke od njih mogu značajno utjecati na naš metabolizam, ali i na cjelokupno zdravlje, dovodeći do problema poput inzulinske rezistencije. Ove "najgore grickalice" često su prepune rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu razinu šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tijela da regulira inzulin.

Dijetetičarka i nutricionistica, Krutika Nanavati, otkrila je dvije takve grickalice.

1. Slatke energetske pločice

Nanavati kaže da granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrijednost kao što mislimo. Također, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati inzulinsku rezistenciju.

“Previše šećera može uzrokovati brze promjene razine šećera u krvi. To može dovesti do problema s inzulinom i inzulinske rezistencije. Rafinirane žitarice i umjetni zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme”, objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Krekeri

Prerađeni krekeri, pod što mogu spadati i pereci, čips od krumpira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinirane žitarice, visok udio natrija i nezdrave masti. Nanavati upozorava: “Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafiniranih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi.”

Dodaje da konzumacija prekomjerne količine natrija može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog tlaka te opterećuje metabolizam.

“Nezdrave masti, kao što su djelomično hidrogenirana ulja koja se nalaze u krekerima, potiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te utjecati na metabolizam”, zaključila je nutricionistica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!