Istraživanje naučnika: Ovaj simptom pojavljuje se ujutro, a može biti znak srčane bolesti

Zdravlje 11. apr 202413:55 0 komentara
Shutteerstock/lovelyday12

Kardiovaskularne bolesti (KVB) vodeći su uzrok smrti u svijetu, a svake godine odnose oko 17.9 milijuna života, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). To uključuje sva stanja koja utječu na srce i krvožilni sustav, kao što su koronarna bolest srca, moždani udar i zatajenje srca.

Ako se rano ne otkrije i ne liječi, kardiovaskularna bolest može biti kobna. Stoga je uočavanje znakova upozorenja vrlo važno. Neki dobro poznati znakovi problema sa srcem uključuju bol u prsima i otežano disanje.

Međutim, novo istraživanje koje su proveli znanstvenici Roman Tikhomirov, Robert H. Oakley, Cali Anderson i kolege otkrilo je još jedan simptom koji se najčešće pojavljuje ujutro.

Istraživači su otkrili da su srčane aritmije česte odmah nakon buđenja. Aritmija je abnormalni srčani ritam, što obično znači da nam srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilno.

Može uzrokovati:

Palpitacije (osjećaj lupanja u prsima)
Vrtoglavicu
Osjećaj kao da bismo se mogli “onesvijestiti”
Gubitak daha

Nelagodu u prsima
Osjećaj umora.
Aritmije mogu biti uzrokovane opasnim osnovnim stanjem, kao što je koronarna bolest srca, zatajenje srca, kardiomiopatija ili čak srčani udar.

Međutim, ovi simptomi također mogu biti povezani s nečim manje ozbiljnim, kao što je virusna bolest, alkohol, kofein ili lijekovi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!