Tri stvari u ishrani koje pomažu oporavku od covida

Novi dan 22. sep 202110:28 > 10:54
Izvor: N1

Amela Ivković O'Reilly, nutricionista, za N1 je govorila o oporavku organizma nakon covida, kazavši da je potrebno raditi na tri stvari.

Kao prvu stvar, O'Reilly navodi jačanje funkcije ACE-2 enzima, preko kojeg korona virus ulazi u organizam, te jačanje mitrohodrija i crijevne flore.

“Nije ovo klasična prehlada ili viroza, treba je adresirati na pravi način. Onog momenta kad više nemamo virus u tijelu treba nekoliko mjeseci do godinu da se oporavimo”, kazala je.

Dala je i konkretne savjete kako to uraditi ishranom.

“Osnovno je pročistiti ishranu od procesiranih ugljikohidrata. Unijeti što veću količinu nutrijenata, minerala, vitamina, mikronutrijenata, fitonutrijanata i to možemo uraditi direktno kroz hranu. Možemo povećati količinu selena i cinka, to radimo i u akutnoj fazi bolesti. Selen su nam orašasti plodovi, pogotovo brazilski orasi i gljive. Cink je jako bitan mineral za imuni sistem, njega imamo u sjemenkama, pogotovo sjemenkama budeve. Imamo ga u morskim plodovima, u školjkama”, kazala je.

Ističe da su i antioksidanti jako važni.

“Svi smo čuli za zeleni čaj i kurkumu. Što više toga. To su bitni polifenoli koji jačaju imuni sistem i jačaju funkciju ovog bitnog ACE-2 enzima. Čuli smo za kvercetin, on se nalazi u ljubičastom i crvenom voću, pogotovo ga ima u lukavicama svih vrsta, jabukama, bobičastom voću. Mi njega zovemo neko ko ublaži upalu”, pojasnila je.

Dodaje da je i resveratol isto važan.

“Grožđe, sada je sezona, treba da ga jedemo. Malo više bobičastog voća da iskoristimo. Imamo ga i u crvenom vinu”, kazala je.

U vezi jačanja funkcije ACE-2 enzima, O'Reilly kaže da je tu jako važan vitamin D.

“Španska studija je dokazala da kada ljudi uzimaju visoku dozu vitamina D u toku faze viroze da mogu ojačati funkciju ACE-2 enzima i samim tim manje covida prolazi kroz naš sistem”, pojasnila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar