Kada krema za ruke ima najbolji efekat?

Zdravlje 31. jan 202316:02
Shutterstock

Ako imate suhu kožu, vjerovatno vas hladno vrijeme, vjetar i stalno pranje ruku dovode "do ludila" – koža ruku nikako da se umiri i dovoljno nahrani, stalno je zategnuta do tačke pucanja.

Čak i oni koji nemaju suhu kožu tokom zimskog perioda, naročito kada puše vjetar, moraju posvetiti dodatnu pažnju svojoj koži.

Dermatolozi imaju savjet za vas. Svako ko ima suhu kožu trebalo bi da poštuje tačan trenutak kada se maže krema, da bi imala najbolje dejstvo.

Najprije, ruke perite blagim sapunom i trljajte dovoljno dugo, da ne biste morali da pribjegavate jakim hemijskim sredstvima sa alkoholom koja dodatno isušuju kožu. Kada završite pranje, isperite ih mlakom vodom i onda imate tačno dvije minute za nanošenje kreme.

Zašto baš dva minuta? Dermatolog dr Vitni Bou objasnila je da je to savršeni period kada će koža upiti vlagu od pranja ruku, a zatim će je krema „zarobiti“ i neće dozvoliti da se koža dodatno isuši.

„Ako čekate predugo nakon pranja, propuštate taj zlatni trenutak kada je koža još uvek pod dejstvom vode. Čim voda ispari biće suhlja nego inače. A ako koristite vruću vodu, računajte na još suhlju, iritiranu kožu“, rekla je ona.

Stvar je u tome da iskoristite ta dva minuta da kožu namažete umirujućom, bogatom kremom koja će je dubinski negovati. Pošto hladno vrijeme i često pranje otklanjaju i zaštitnu barijeru kože, dobre masnoće na njenoj površini, birajte kremu koja sadrži prirodne masnoće. Dubinski će nahraniti kožu i podstaći stvaranje dobrih bakterija na njenoj površini.

Za suhu kožu ruku, pa čak i za ispucale usne može vam poslužit mast sa visokim sadržejem pantenola. Suva koža ruku će brzo upiti mast koju ste namazali, a ako vam baš smeta osjećaj „zamašćenih“ ruku, namažite samo nadlanice, koje su ionako najugroženjije, prenose Vijesti.me.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar