Kada voditi dijete ljekaru i koja vrsta kašlja je razlog za brigu?

Dom i porodica 05. jan 202312:18 0 komentara
Pixabay

Vrijeme je respiratornih infekcija i gripe, a među pacijentima povećan je i broj djece. Roditelji, pogotovo koji su to nedavno postali, pitaju se kada trebaju voditi dijete ljekaru. Pedijatrica, dr. Amra Junuzović Kljaić odgovorila je na pitanje kada je vrijeme za to i na koje simptome treba obratiti pažnju kada su u pitanju djeca, posebno dojenčad.

Period slavlja i zatvorenih prostora

Tokom zimskih mjeseci ljudi češće borave u zatvorenom, a samim time i djeca. Ovo je ujedno period slavlja i velikih skupova, a i mimo toga, djeca redovno idu u vrtiće gdje borave u velikom kolektivu. Zima je i period velikog broja virusnih oboljenja koja se šire kapljičnim putem, a s obzirom da se više boravi u zatvorenom, ti virusi se brže šire.

“Ako vam jedno dijete dođe sa sekrecijom iz nosa ili respiratornim oboljenjem u kolektiv, vrlo brzo zarazi druge. U ovom periodu očekujemo povećan broj pacijenata”, kazala je dr. Junuzović Kljaić.

Savjeti roditeljima kada (ne)trebaju voditi dijete ljekaru

Povišena temperatura, sekrecija iz nosa ili zapušen nos, kašalj – to su zajednički simptomi respiratornih oboljenja. Dr. Junuzović Klajić savjetuje roditelje da u ovim situacijama rade na snižavanju temperature kod djeteta, povećaju unos tečnosti (tople supe, čajevi i sl.), češće zračenje prostora u kojem dijete boravi, pranje ruku… Također, savjetuje da u periodima kada je povećano zagađenje zraka ne izvode dijete vani ili ako moraju, koriste maske.

“Veliki broj virusnih infekcija, posebno upala gornjih disajnih puteva, su samoizlječivi. Hunjavice, rino virusi itd. i svu tu nelagodu koju uzrokuju virusi roditelji znaju rješavati. Osim čajeva i supe, potrebno je da dijete ima raznovrsnu ishranu putem koje djeca dobijaju vitamine i minerale”, kazala je.

Savjetuje i roditelje na šta da obrate pažnju, posebno kod mlađe djece.

“Malo dijete može dobiti komplikacije u smislu upale dubljih disajnih puteva. Roditelji u toj situaciji trebaju da se orijentišu prema opštem stanju djeteta. Dijete koje ima dugotrajnu temperaturu, lošeg su opšteg stanja, povraća, ima proljev, intenzivan kašalj i otežano disanje – to su situacije kada trebaju ići ljekaru. Ne treba djeteta dovoditi ljekaru ako je jučer procurio nos ili dobilo temperaturu prije dva sata”, kazala je.

Ističe kako djeci koja imaju gripu i temperaturu, treba rashladiti glavu, raditi na čišćenju nosa kako bi im disajni putevi bili prohodni i sl.

Stavljanje krompira na noge?

Dosta roditelja koristi razne narodne lijekove za temperaturu kao što je krompir u čarapama koje se stavljaju na noge, sirće ili senf. Pitali smo dr. Junuzović Kljaić da li ovo zaista pomaže.

“Kada su ruke i noge hladne, kako to obično bude kod djece kada imaju temperaturu, onda nema smisla. No, ako su im vruće, onda ima. Treba im čistiti nos, glavu držati na povišenom uzglavlju kako bi lakše disali i ne bi došlo do upale ušiju”, rekla je.

Navela je kako se malo dijete nakašlje od jednog do 30 puta dnevno, a da nije bolesno, što ovisi od sredine u kojoj dijete živi, vlažnosti temperature zraka itd. Ističe kako je kašalj ustvari mehanizam za čišćenje disajnih puteva.

“Ako je gusti sekret onda treba dati djetetu sredstva za omekšavanje sekreta. Za jaki iscrpljujući kašalj sredstva za umirenje. Treba biti oprezan kod izbora. Najbolje pitati ljekare, a mogu se i telefonskim putem posavjetovati. Visoki oprez trebamo imati kod doječandi i djece ispod godine dana. Oni su malih kapaciteta i kod njih se brzo može situacija promijeniti. Roditelji trebaju voditi računa kada su oni prehlađeni ili imaju posjete, da njih najviše zaštite”, rekla je dr. Junuzović Kljaić.

Kada uključiti inhalacije djetetu?

“Najbolje se posavjetovati s ljekarom uvijek da bi znali koji tip inhalacija koristiti i kada. U slučaju otežanog disanja obavezno doći na pregled”, istakla je.

Poručila je kako je u svemu i bitan proces imunizacije djeteta. U padu je, što ih posebno zabrinjava.

“To je jedan od rizičnih faktora za epidemije zaraznih bolesti. Imunizacija počinje u prva 24 sata sa BSŽ vakcinom itd, Dijete u dojenačkom dobu dobija veoma važne vakcine koje ga štite od zaraznih bolesti te vakcine potiče njegov imunološki sistem da izgrađuje antitijela tijelo bude zaštićeniji”, poručila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!