Kako naš organizam reagira na preskakanje obroka?

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ako ste ikada preskočili obrok, a to se događa čak i onima koji vode računa da uvijek doručkuju, ručaju i večeraju, vjerovatno ste se zapitali što bi se dogodilo s vašim organizmom ako bi vam to postalo navika.

Što se tiče redovnog preskakanja obroka, istraživači još uvijek prikupljaju dokaze o potencijalnim dugoročnim učincima na težinu i zdravstvena stanja kao što su bolesti srca i dijabetes. Ali koji su kratkoročni učinci na vaše tijelo kada preskočite obroke?

Smanjuje se nivo šećera u krvi i energije u tijelu

Redovni obroci tokom dana sprječavaju pad energije u istom razdoblju i održavaju vas budnim i fokusiranim. Ako preskočite obroke, vašem tijelu počinju nedostajati trenutne zalihe glukoze, glavnog goriva za mozak. Nizak šećer u krvi može iscrpiti vašu energiju, čineći da se osjećate usporeno i slabo. Nedostatak glukoze također može otežati koncentraciju. Drugi simptomi niskog šećera u krvi mogu biti drhtanje, znojenje i razdražljivost.

Osećaj velike gladi i prejedanje

Kada ne jedete dovoljno često, možete se osjećati potpuno preplavljenim potrebom da nešto pojedete. Teško je razmišljati o bilo čemu drugom osim o hrani kada vaše tijelo nema dovoljno energije. Ovaj osjećaj također nije dobar za produktivnost na poslu, druženja s prijateljima i opće zadovoljstvo u životu. Ako ostanete bez hrane duže vrijeme, vaše preferencije u hrani se također mijenjaju kada postanete veoma gladni, prenosi City magazine.

Gladni ljudi često imaju tendenciju da jedu ugljikohidrate i slatkiše jer im to podiže razinu šećera u krvi i brzo popravlja trenutno raspoloženje. Problem je u tome što ovo traje samo kratko vrijeme osim ako u ishranu ne dodate masti, proteine ili vlakna pored ugljikohidrata, da biste ublažili porast glukoze. Iz toga slijedi da ćete uskoro ponovo biti gladni. Ako ste previše gladni, veća je vjerojatnost da ćete se prejedati kako biste nadoknadili nedostatak hrane koju ste propustili tokom dana. Prejedanje također može izazvati mučninu, zatvor, nadutost i iscrpljenost.

Poteškoće u koncentraciji

Nedostatak hrane se ogleda i u fizičkoj aktivnosti i vježbanju. Kada vježbate, teško vam je koncentrirati se na ovu aktivnost ako ste gladni. Također, ako ne jedete kako treba prije treninga, imat ćete manje koristi od vježbanja nego što biste imali inače. Isto važi i ako ne dobijete odgovarajući obrok nakon treninga, jer vaše tijelo ne može obnoviti razine glikogena (za koji su potrebni ugljikohidrati) i mišića (koji zahtijevaju proteine).

Ukratko, ako ste fizički veoma aktivni, ni u kojem slučaju nije pametno preskakati previše obroka. Stručnjaci u biti svima preporučuju da jedu bar na svakih nekoliko sati tokom dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad