Kako početak ljetnog računanja vremena može uticati na zdravlje?

Lifestyle 25. mar 202322:36 komentar
N1

Noćas započinje ljetno računanje vremena, a to znači da ćemo noćas u 2 sata pomaknuti kazaljke na satu za jedan sat unaprijed - odnosno na 3 sata. Dok stručnjaci upozoravaju na negativne učinke po zdravlje zbog manjka sna i pomicanja sata, u Europskom parlamentu još uvijek nije donesena odluka o ukidanju pomicanja sata o kojoj se raspravljalo posljednjih nekoliko godina.

Pomicanje sata utječe na sve – kako na ljudski, tako i na životinjski svijet. Meteorolozi upozoravaju građane da se s ljetnim računanjem vremena treba posebno čuvati sunčevog zračenja.

Ovaj vikend kraće spavate: “Jeftina struja” u novom terminu

“Podne više nije u podne, nego je u jedan sat. Onda neka paze da je onaj period najjačeg ultraljubičastog zračenja pomaknut za jedan sat. Znači, povlačite se sa plaže u 11, nemojte čekati 12 sati i idite na plažu kasnije. Nemojte ići u 16h, nego idite u 17h”, objašnjava meteorolog N1 Hrvatska Bojan Lipovšćak.

Pojedini stručnjaci upozoravaju kako sat manje sna kod nekih ljudi može ozbiljno poremetiti biološki ritam do te mjere da izazove srčani udar, a kod većine – nesanicu.

“Inače se ranije budim, ali bez obzira na to treba mi jedno dva tjedna do mjesec dana da nekako uskladim svoj životni ritam”, ističe specijalistica onkologije i radioterapije Ljerka Eljuga.

“Nema nekakvih dokaza da utječe na zdravlje, čujemo različite priče i tu se građani jednostavno podijele – neki su za pomicanje, neki nisu. Ja volim duže spavati pa mi smeta kad se pomakne sat za jedan sat unaprijed, ali tako je to niz desetljeća”, dodaje Branko Kolarić, ravnatelj NZJZ-a DR. Andrija Štampar.

Dokad ćemo pomicati sat?

A godinama se u Europkom parlamentu raspravlja o ukidanju pomicanja sata, međutim – dogovora među zemljama članicama Europske Unije još uvijek nema na vidiku.

“Hrvatska poput ostalih južnoeuropskih turističkih zemalja se zalagala za ljetno vrijeme, dok su se sjeverne zemlje zalagale za zimsko vrijeme i zapravo se otprilike Europska unija podijelila na dva podjednaka dijela. U tom smislu dogovora nije bilo i tu je zapelo”, navodi europarlamentarka Biljana Borzan (SDP).

Borzan je, kaže, predložila Europskoj Komisiji da se uvede pomicanje sata za kompromisnih – pola sata.

“Takav sustav postoji već u dijelu država svijeta, dakle recimo u Indiji i u Australiji, oni su u odnosu na naše vrijeme na pola sata. Možda kada bi se ta tema u Vijeću aktualizirala, možda bi i ta inicijativa da se pomaknemo svi za pola sata bila uvažena”, dodaje Borzan.

Iako su pandemija i rat u Ukrajini stavile temu pomicanja sata u drugi plan, očekuje se da bi se razgovori trebali ponovno nastaviti pa bismo najranije 2025. mogli biti bliže jedinstvenom računanju vremena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad