Ključni zdravstveni razlog zašto ne biste trebali bacati peteljke jagoda

Zdravlje 24. maj 202420:56 0 komentara
Pixabay

Bacali ste peteljke od jagoda u smeće ili ste čak pretpostavljali da su možda otrovne? Stručnjaci su otkrili da je to dio ovog ukusnog voća kojeg biste svakako trebali iskoristiti.

Hirurg i kreator TikTok sadržaja dr. Karanu Rajanu objašnjava kako vrh jagode, odnosno njen lisnati dio, ima nutritivnu vrijednost jednaku samoj bobici.

Lišće je prepuno polifenola, koji su antioksidansi, a lišće sadrži gotovo isto toliko vitamina C kao bobice”, otkrio je doktor.

Nastavio je objašnjavati da gornji dio sadrži i druge hranjive tvari poput magnezija, kao i dodatnu količinu vlakana.

Peteljke jagoda također možemo koristiti u razne druge svrhe. Bloger o hrani The Purposeful Pantry naveo je niz recepata za vrhove jagoda, uključujući ocat, sirupe, čaj, pa čak i salsu.

Zdravstvene prednosti jagoda

Istraživanje koje je u augustu 2023. objavio Univerzitet San Diego pokazalo je da svakodnevna konzumacija jagoda može poboljšati kognitivne funkcije, sniziti krvni tlak i povećati antioksidativni kapacitet osobe.

Osim toga, Allison Tallman, registrirana dijetetičarka i osnivačica Nourished Routes razgovarala je s Medical News Today i rekla da očekuje više istraživanja koja pronalaze vezu između ovih slatkih bobica i prevencije raka.

Veza između jagoda i zdravlja crijeva, jagoda i zdravlja mozga, te jagoda i zdravlja srca dobro je istražena. Voljela bih da postoji više istraživanja o jagodama i prevenciji raka budući da imaju antioksidativne komponente”, dodala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!