Ljetne temperature u Bosni i Hercegovini ovih dana dosežu i do 40 stepeni Celzijusa. Potrebno zaštiti svoje zdravlje, a veliki dio toga čini i ishrana tokom ovih toplih perioda. Doc.dr. Marizela Šabanović, nutricionistkinja, za N1 govori o tome šta trebamo konzumirati tokom ovog perioda, a koju hranu izbjegavati.
“Jako je bitno da se dobro hidriramo. U ovom periodu je potrebno je piti dovoljno tekućine, ali ne mislim samo na vodu jer vrlo često ljudi ne podnose puno vode. Treba paziti da se voda može uzeti i u obliku voća i povrća koja sporije hidrira naše tijelo. U ovom periodu nemojte piti puno kafe jer je diuretik i sve što pijete izbacit ćete napolje. Trebamo se kloniti alkoholnih pića i jako zašećerenih pića jer nam to izaziva još veću žeđ. U svaki obrok treba unijeti dovoljno povrća kao što je salata. Ne trebamo jesti tzv. tešku hranu, prženu, pohovanu, s puno masti. Prednost treba dati sirovoj hrani”, kazala je doc.dr. Šabanović.
Detaljnije savjete pogledajte u videu.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!