Konzumiranje jedne vrste ulja svaki dan smanjuje rizik smrti od demencije

Zdravlje 27. jul 202321:34 0 komentara
Pixabay

Uključivanje maslinovog ulja u vašu redovnu prehranu ima nekoliko prednosti — poput zaštite zdravlja srca ili kognitivnih funkcija. Ova sredozemna namirnica također može smanjiti rizik od smrti od demencije za 28 posto ako jedete samo jednu kašiku svaki dan.

Radi se o rezultatima novog istraživanja predstavljenog u ponedjeljak u Bostonu na Nutrition 2023, godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu.

Veza maslinovog ulja i rizika od smrti uzrokovane demencijom do sada nije proučavano, naveli su autori.

“Naša studija pojačava prehrambene smjernice koje preporučuju biljna ulja kao što je maslinovo ulje i sugerira da te preporuke ne samo da podupiru zdravlje srca, već potencijalno i zdravlje mozga”, rekla je Anne-Julie Tessier, koautorica istraživanja i postdoktorandica na Harvard T.H. Chan School of Public Health, u priopćenju za javnost.

“Odlučiti se za maslinovo ulje, prirodni proizvod, umjesto masti kao što su margarin i komercijalna majoneza siguran je izbor i može smanjiti rizik od fatalne demencije”, dodala je.

Sudionici istraživanja uključivali su gotovo 60.600 žena u Studiji zdravlja medicinskih sestara od 1990. do 2018. i gotovo 32.000 muškaraca koji su bili u Studiji praćenja zdravstvenih radnika tokom istog razdoblja. Prva studija istraživala je faktore rizika za glavne hronične bolesti među ženama u Sjevernoj Americi, dok se druga bavi istim temama, ali za muškarce.

Autori najnovijeg istraživanja procjenjivali su prehranu sudionika – koji su na početku studije u prosjeku imali 56 godina – svake četiri godine putem upitnika. Tim je također pregledao kvalitetu prehrane koristeći Alternative Healthy Eating Index, koji dodjeljuje ocjene hrani i nutrijentima koji predviđaju hronične bolesti. Što ljudi dobiju viši rezultat na ovom indeksu, to bolje.

Tokom razdoblja praćenja od 28 godina, bez obzira na kvalitetu prehrane, konzumacija više od pola kašike maslinovog ulja dnevno dovedena je u vezu s 28 posto manjim rizikom od smrti od demencije, u usporedbi sa sudionicima koji nikad ili rijetko konzumiraju maslinovo ulje.

Dodatno, zamjena dnevne kašičice majoneze ili margarina istom količinom maslinovog ulja povezana je s 8 do 14 posto nižim rizikom od smrti povezane s demencijom, otkrili su autori.

Maslinovo ulje i rizik od demencije

Potencijalne dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje mozga mogle bi biti posljedica antioksidativnih spojeva koji mogu prijeći krvno-moždanu barijeru, izravno utičući na mozak, pojasnila je Tessier.

“Također je moguće da maslinovo ulje ima indirektan učinak na zdravlje mozga tako što pogoduje zdravlju kardiovaskularnog sistema”, dodala je.

Iako ukupna kvaliteta prehrane sudionika nije uticala na nalaze, oni koji konzumiraju maslinovo ulje mogli bi općenito voditi zdraviji stil života.

Još jedna važna stvar koju treba imati na umu je da je otprilike polovica slučajeva demencije uzrokovana bolestima vaskularnog sistema.

Maslinovo ulje glavna je namirnica mediteranske prehrane, za koju se pokazalo da je korisna za zdravlje mozga, srca, kostiju i još mnogo toga. Osim kuhanja s maslinovim uljem, možete ga koristiti i za pripremu preljeva za salatu ili vinaigrettes, majoneze, pesta ili umaka za kruh. I ljudi bi također trebali zapamtiti da kada je riječ o hrani i funkciji mozga, ne radi se samo o tome što jedemo, već i kako jedemo, kazali su stručnjaci.

“Ostati druželjubiv u vrijeme obroka i jesti s drugima može kratkoročno koristiti našem mentalnom zdravlju i kognitivnoj funkciji kako starimo”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!