Trovanje gljivama postala je jedna od veoma važnih tema u javnosti nakon pojave informacije da je u susjednoj Srbiji žena (57) preminula, a uz nju je još sedam osoba otrovano nakon što su kupili i konzumirali gljive sa tezge u Šapcu koje je prodavala baka incijala M.G. (72). Mikolog Rade Gašić u izlaganju jednom od sajmova gljiva u Mrkonjić Gradu pojasnio je koja je gljiva najotrovnija na našim prostorima i širom Evrope od koje se, kako je dodao, može odmah umrijeti.
Ispred mikologa Gašića nalazilo se mnoštvo gljiva, a on je u ruke uzeo Zelenu pupavku za koju je rekao da izaziva najteža trovanja.
“Ovaj primjerak je dosta zelen, međutim, može biti potpuno bijele, smeđe i sive kožice. U izgledu je najviše karakteristično zadebljanje dna struka i krpasti ovoj pri dnu. Vjenčić, odnosno, prstenak ne mora uvijek biti na stručku, često se iskida i ostane na rubu šešira. Miris joj podsjeća na rotkvu, a oni koji su je jeli pa preživjeli kažu da nije čak ni neukusna. Jedan šeširić ove gljive je dovoljan da ubije čovjeka, a za dijete treba daleko manji komad”, pojasnio je detaljno Gašić.
Mikolog Rade Gašić pokazuje jednu od najotrovnijih gljiva pic.twitter.com/KY700iEaXI
— TV N1 Sarajevo (@N1infoSA) October 8, 2022
Još jednom je upozorio da se ljudi trebaju čuvati Zelene pupavke.
“Ona je vinovnik 98 posto trovanja sa smrtnim ishodom. Nekada se može desiti da ovoj ostane na šeširiću, ali to je rijetko”, dodao je i dok je držao u ruci primjerak takve gljive poručio je da je to jedan od tipičnih primjera koji je veoma otrovan.
Kazao je da ovu otrovnu gljivu ljudi najčešće uberu misleći da je riječ o Zelenoj krasnici koju je također pokazao.
U Srbiji žena preminula od trovanja gljivama: Kupila ih od bake na pijaci
Ukazao je i na to da ljudi beru gljive gledajući joj u šeširić, a da pri tome uopće ne gledaju u stručak koji je veoma važan prilikom određivanja o kakvoj vrsti je riječ.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare