Mlađi od 20 godina imaju znatno manje šanse da se zaraze i prenesu virus drugima

Zdravlje 15. feb 202117:14
Emica Elvedji/PIXSELL

Osobe mlađe od 20 godina imaju upola manje šanse da se zaraze koronavirusom, a također je i manja vjerojatnost da će virus prenijeti drugim ljudima, pokazala je nova studija.

Prethodne studije pokazale su da postoji razlika u simptomima i kliničkoj slici kod mladih i starijih osoba zaraženih koronavirusom. Osim toga, istraživači su izvijestili da je kod manjeg broja djece dijagnosticiran covid-19 nego li kod starijih osoba.

Kako bi bolje razumjeli osjetljivost i zaraznost kod djece, istraživači sa Sveučilišta u Haifi u studiju su uključili 637 kućanstava čiji su članovi tijekom proljeća 2020. godine testirani na covid-19 PCR testovima. Neke su osobe podvrgnute i serološkim testovima kako bi se ustanovili imaju li antitijela na virus SARS-CoV-2.

Istraživači su otkrili da su ljudi mlađi od 20 godina za 43 posto manje osjetljivi na covid-19 nego osobe koje imaju više od 20 godina. Također su ustanovili i da je manja vjerojatnost da će djeca prenijeti koronavirus na druge osobe.

Osim toga, izglednije je da će djeca dobiti negativan PCR test iako su zaražena, a upravo to bi mogao biti razlog zašto se u izvješćima na globalnoj razini navodi da se covid u manjoj mjeri dijagnosticira kod djece nego kod odraslih, prenosi Business standard.

Buduća računalna istraživanja mogla bi pomoći u istraživanju dinamike prijenosa koronavirusa u drugim okruženjima, poput staračkih domova i škola, naveli su istraživači.

Komentari

Vaš komentar