Najveća pogreška koju radimo sa zamrzavanjem mljevenog mesa

Zdravlje 18. sep 202422:20 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Prije nego što meso stavite u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Nije preporučljivo iznova zamrzavati meso koje ste već jednom odmrznuli.

Mljevena junetina nezaobilazan je dio brojnih jela – od nje možete raditi burgere, mesne okruglice i štruce. Taj tip mesa bit će odlična ideja i za razne umake i variva.

Ako želite uživati u jelu na bazi mljevene junetine, važno je meso pohraniti na odgovarajući način. Sirova mljevena junetina u hladnjaku može stajati tek dan ili dva.

Ako ne planirate potrošiti svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti.

Kako zamrznuti mljeveno meso?

Jedna od najvećih pogreški koju možete napraviti kada zamrzavate mljeveno juneće meso jest da ga stavljate u zamrzivač koji ne radi dobro.

Da bi se meso dobro zamrznulo i da bi se spriječilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora kontinuirano raditi na -18 Celzijevih stupnjeva.

Ako niste sigurni radi li vam zamrzivač kako treba, provjerite termometrom.

Prije nego što meso stavite u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok.

Najgore što možete napraviti jest odmrznuti meso, uzeti manji dio, a ostatak ponovo zamrznuti.

Svaku porciju mljevenog mesa zamotajte u plastičnu i aluminijsku foliju, a potom u plastičnu vrećicu. Označite datum kada ste meso zamrznuli.

Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u zamrzivaču duže od tri do četiri mjeseca. Nakon isteka tog vremena gubi na svojoj kvaliteti i okusu.

Kako zamrznuti skuhano mljeveno meso?

U led možete staviti i već termički obrađeno mljeveno meso, npr. bolonjez. Pustite da kuhani umak s mesom dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga spakirate u individualne porcije i stavite na zamrzavanje.

A znate li kako je najbolje odmrznuti mljeveno meso? Zamrznuti komad mesa stavite na tanjur ili u zdjelicu i prebacite u hladnjak na 24 sata i pustite da se odmrzne do kraja prije nego što ga upotrijebite za željeno jelo.

Meso obavezno stavite na tanjur ili u zdjelicu kako biste spriječili kapanje tekućine iz odmrznutog mesa po drugim namirnicama u hladnjaku.

U toj tekućini mogu se naći štetne stvari koje mogu kontaminirati hranu ako nije dobro termički obrađena i ugroziti vaše zdravlje, piše punkufer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!