Namirnice koje mogu potaknuti migrene i glavobolje

Zdravlje 08. nov 202118:25
Izvor: Shutterstock

Migrena je neurološka bolest koja ima niz simptoma, uključujući umjerenu do jaku, pulsirajuću bol u glavi koja može trajati od četiri sata do nekoliko dana. Određene namirnice mogu potaknuti glavobolju i migrenu.

Ako vas često muče naleti glavobolje i migrena, trebali biste izbjegavatu ove namirnice.

Alkohol

Poznato je da alkohol može biti okidač za ljude koje imaju kroniču migrenu, ali crveno vino itekako može izazvati glavobolje. Alkohol sadrži niz tvari koje mogu izazvati napad, a neke od njih su tiramin, histamin i sulfiti.

Naime, alkohol uzrokuje vazodilataciju, odnosno širenje krvnih žila, a to može izazvati glavobolje. Nemojte zaboraviti da zbog prekomjernog unosa alkohola možete biti mamurni dan kasnije, a istraživanja sugeriraju da su osobe s kroničnim migrenama sklonije mamurluku, čak i kad piju manje alkohola u odnosu na one koji ne pate od migrena.

Kafa

Previše kafe ili ispijanje kafe u pogrešno vrijeme može dovesti do glavobolja i migrena. Ako redovito pijete kafu, pokušajte biti konzistentni u navikama, odnosno pokušajte svaki dan piti istu kafu u otprilike isto vrijeme. Uz to, trebali biste piti i jednaku količinu.

Čokolada

I čokolada sadrži kofein što može dovesti do glavobolja i migrena. Iako neke studije sugeriraju da postoji veza između slatkiša i glavobolje, još nema dovoljno dokaza koji impliciraju da trebate izbjegavati čokoladu.

Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput hrenovki i kobasica, može sadržavati nitrate, spojeve koji djeluju kao vazodilatatori šireći krvne žile, što potiče migrene.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu poticati upale u tijelu, pa tako mogu potaknuti i glavobolje i migrene, piše The Healthy.

Ako vas muče česte glavobolje i migrene, trebali biste prestati jesti ove namirnice određeno vrijeme pa provjerite ima li neke razlike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar