Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih dostignuća 20. vijeka. Njima se liječe bakterijske infekcije, pa se ubrajaju u grupu najčešće korišćenih lijekovima. Ipak, neke vrste napitaka mogu da im umanje dejstvo.
Poznato je da bakterije mogu da postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Osim toga interakcija antibiotika i nekih napitaka može da ima neželjene posljedice.
Alkohol
Alkohol ne bi trebalo piti ni sa jednim lijekom jer interakcija može da bude opasna, upozorava dr Thomas Leshcer, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza nemačkih internista (BDI).
Alkohol može da povećati ili smanjiti efekat lijekova, a lijekovi mogu da pojačaju efekat alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.
“U kombinaciji sa alkoholom antibiotik metronidazol, koji se prepisuje za vaginalne i crevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje”, rekao je dr Lescher.
Mlijeko
Mleko i ostali mliječni proizvodi remete metabolizam lijekova, uglavnom zbog prisustva kalcijuma.
„Kalcijum poništava efekat mnogih lijekova, posebno antibiotika”, tvrdi Ursula Selerberg, portparol njemačke farmaceutske komore.
“Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijumom u crijevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilni da kroz zid creva ne ne mogu da se probiju u krvotok”, objasnila je.
Rezultat toga je da se lijekovi ne metabolišu i njihov aktivni sastojak se izluči bez ikakvog efekta. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona.
Selerberg zato savetuje da se mliječni proizvodi izbjegavaju dva sata prije i dva sata poslije uzimanja antibiotika.
Mineralna voda
Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Kao i u slučaju kalcijuma u mlijeku, minerali se mogu vezati za aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neefikasne.
Zbog toga i mineralnu vodu treba izbegavati dva sata prije i dva sata poslije uzimanja antibiotika. “Uvijek je sigurnaija opcija da popijete lijek s čašom vode iz slavine“, rekla je Selerberg.
Voćni sokovi
Voćne sokove treba izbegavati prije uzimanja antibiotika.
“Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu da poremete metabolizam nekih lekova u crevima i jetri”, objasnila je ona.
Kafa
Efekat stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja ili energetskih napitaka može da bude pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo da rezultira ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.
I konačno, koje je najbolje vrijeme za upotrebu antibiotika, prije, tokom ili poslije jela? Nema opšteg pravila, kaže Selerberg. Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena prije jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela.
Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati ljekari ili farmaceuti, zaključila je.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!