Nova prijetnja čovječanstvu stiže sa sjevera? Virusi bi se mogli reaktivirati

Zdravlje 21. jan 202416:29 1 komentar
Twitter

Virusi zarobljeni u arktičkom permafrostu u Sibiru, zbog sve bržeg topljenja leda uslijed klimatskih promjena mogli bi se reaktivirati i izazvati zastrašujuću novu pandemiju, upozoravaju znanstvenici.

Istraživači su izolirali sojeve tzv. metuzalemskih mikroba ili zombi virusa, zbog kojih se pojavio strah od globalnog širenja opasnih bolesti iz daleke prošlosti.

Znanstvenici su počeli planirati uspostavu mreže za nadzor Arktika, koja bi precizno identificirala rane slučajeve bolesti izazvane drevnim mikroorganizmima.

“U ovom trenutku, analiza prijetnje od izbijanja pandemije fokusirana je na bolesti koje bi mogle se pojaviti u južnim regijama i zatim se širiti prema sjeveru. Malo pažnje posvećeno je epidemiji koja bi mogla se pojaviti na dalekom sjeveru, a zatim se širiti prema jugu, što je, uvjeren sam, previd. Na sjeveru postoje virusi koji imaju potencijal da zaraze ljude i pokrenu novu epidemiju”, smatra genetičar Jean-Michel Claverie sa Sveučilišta Aix-Marseille, piše The Guardian.

Marion Koopmans, virologinja iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, kaže da ne znamo koji virusi leže u permafrostu, ali smatra da postoji stvaran rizik da ima nekih virusa koji bi se mogli reaktivirati i izazvati pandemiju.

“Moramo pretpostaviti da bi se tako nešto moglo dogoditi”, rekla je Koopmans.

Ti virusi su do sad djelovali samo na jednostanične organizme i amebe, no znanstvenici upozoravaju kako postoji mogućnost da virusi, koji još nisu otkriveni, mogu izazvati bolesti kod ljudi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare