Nutricionista: Ove tri naizgled zdrave namirnice uzrokuju debljanje

Zdravlje 16. apr 202408:16 0 komentara
Profimedia

Kad je riječ o zdravoj prehrani, važno je voditi računa o namirnicama koje mogu značajno utjecati na naše zdravlje. Iako postoje neke koje pozitivno utječu na zdravlje, postoje i one koje potencijalno mogu dovesti do upalnih bolesti crijeva i neželjenog sala na trbuhu. Dijetetičar i osobni trener Jesse Feder izdvojio je tri takve namirnice.

1. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje posljednjih je godina steklo popularnost zbog svojih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, ali njegova povezanost sa salom na trbuhu i upalnim bolestima crijeva predmet je rasprava među stručnjacima.

“Kokosovo ulje sadrži visoke razine zasićenih masti i kalorija. Visok udio zasićenih masti može pridonijeti upali crijeva i povećanju razine LDL-a, odnosno lošeg kolesterola”, rekao je dijetetičar za SheFinds. Također dodaje da visoki sadržaj kalorija može našoj prehrani dodati “stotine dodatnih kalorija i dovesti do sala na trbuhu”.

2. Granola

Granola, koja se često reklamira kao zdrava opcija, ponekad može sakriti iznenađujuću količinu dodanih šećera i nezdravih masnoća. Iako je istina da granola može biti dobar izvor vlakana i određenih hranjivih tvari, mnoge komercijalne varijante su uvelike prerađene i pune šećera i ulja.

“Granola je obično bogata dodanim šećerima i kalorijama. Visok sadržaj šećera može pridonijeti upalnim bolestima crijeva i neželjenoj abdominalnoj masnoći. Granola je također vrlo bogata kalorijama, što može pridonijeti debljanju”, kaže Feder.

3. Kokosovo mlijeko

Iako je kokosovo mlijeko bogato trigliceridima srednjeg lanca (MCT) za koje neke studije sugeriraju da mogu pomoći u mršavljenju i zdravlju crijeva, također je bogato zasićenim mastima koje mogu doprinijeti upalama i debljanju ako se konzumiraju prekomjerno. Osim toga, mnogi komercijalni proizvodi od kokosovog mlijeka sadrže dodane šećere, što dodatno pogoršava ovu zabrinutost.

“Kokosovo mlijeko ima dosta proupalnih zasićenih masti. Visok sadržaj zasićenih masti može pridonijeti upali crijeva i povećanju razine LDL-a, odnosno lošeg kolesterola. Ova upala crijeva može poremetiti našu razinu energije i probavu. S vremenom to može dovesti do povećanja trbušne masnoće”, zaključuje Feder.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!